Germania va echilibra bugetul federal până în 2014, cu doi ani mai devreme decât anticipa

Germania va respecta regula de aur privind bugetul federal echilibrat, inclusă în Constituţie, în 2014, cu doi ani mai devreme decât anticipau autorităţile de la Berlin, a declarat vineri o sursă apropiată guvernului.

247 afișări
Imaginea articolului Germania va echilibra bugetul federal până în 2014, cu doi ani mai devreme decât anticipa

Germania va echilibra bugetul federal până în 2014, cu doi ani mai devreme decât anticipa (Imagine: Shutterstock)

Regula de aur impune guvernului federal să reducă deficitul bugetar structural la sub 0,35% din PIB.

Acest deficit structural ar putea coborî în 2014 la 0,26% din PIB, deşi guvernul anticipa iniţial că acest lucru se va întâmpla abia în 2016.

Autorităţile germane vor ca această regulă de aur să fie adoptată la nivelul întregii Europe.

Pentru acest an însă, guvernul condus de cancelarul Angela Merkel urmează să adopte săptămâna viitoare un buget care prevede un deficit de 34,8 miliarde de euro, peste nivelul de 26,1 miliarde de euro anticipat iniţial, a spus sursa.

Motivul îl reprezintă o cheltuială suplimentară de 8,7 miliarde de euro provocată de contribuţia Germaniei la Mecanismul permanent de susţinere a zonei euro, care va intra în vigoare în iulie.

Din 2013, deficitul bugetar va scădea însă mai repede decât era prevăzut, sub coordonarea ministrului de Finanţe Wolfgang Schauble, datorită conjuncturii economice mai favorabile care va majora veniturile fiscale cu 3 miliarde de euro, a arătat sursa.

Pe lângă deficitul guvernului federal, la calculul deficitului public al Germaniei sunt incluse şi bugetele regionale, ale landurilor. Acest deficit public se va menţine anul viitor la nivelul de 1% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici