Germania va naţionaliza distribuitorul de gaze Uniper pentru a preveni o criză de aprovizionare

Germania a anunţat că va naţionaliza gigantul de gaze Uniper, ca parte a unui plan de 8 miliarde de euro (7,9 miliarde de dolari) pentru a stăvili o iminentă penurie de aprovizionare cu energie din cauza războiului din Ucraina, scrie CNN.

712 afișări
Imaginea articolului Germania va naţionaliza distribuitorul de gaze Uniper pentru a preveni o criză de aprovizionare

Europa a fost afectată de creşterea preţurilor la gaze ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina şi a suspendării fluxurilor de gaze către continent.

Guvernul va deţine aproximativ 99% din Uniper şi 8% din compania-mamă finlandeză Fortum, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck, la Berlin.

Uniper, cel mai mare importator de gaze din Germania, asigură 40% din necesarul de gaze al ţării.

În iulie, cancelarul Olaf Scholz a anunţat că guvernul va interveni pentru a salva Uniper cu un pachet de până la 15 miliarde de euro (15,3 miliarde de dolari), după ce a fost îngenuncheată de luni de zile de întreruperi ale aprovizionării ruseşti şi de creşterea vertiginoasă a preţurilor de pe piaţă.

Însă Habeck a declarat că situaţia s-a "înrăutăţit dramatic" după ce Rusia a întrerupt pe termen nelimitat livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1 la 1 septembrie.

Gazul rusesc a trebuit să fie înlocuit cu alternative costisitoare, ceea ce a dus la creşterea facturilor pentru consumatori.

Habeck a declarat că o taxă pe gaz va fi percepută clienţilor germani începând cu 1 octombrie, spunând reporterilor: "Am găsit o modalitate sigură din punct de vedere juridic de a percepe o taxă pe gaz".

Deşi livrările de gaze prin Nord Stream 1 sunt suspendate, rezervele de gaze ale Germaniei sunt umplute la peste 90%, a declarat furnizorul european de stocare GIE AGSI+ pe site-ul său.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici