Germania va verifica, pentru prima dată, aurul Bundesbank depozitat în SUA, Franţa şi Marea Britanie

O curte federală din Germania a recomandat băncii centrale să deruleze audituri anuale şi să trimită echipe care să verifice direct rezervele de aur din alte ţări, inclusiv cele păstrate la Rezerva Federală din New York.

753 afișări
Imaginea articolului Germania va verifica, pentru prima dată, aurul Bundesbank depozitat în SUA, Franţa şi Marea Britanie

Germania va verifica, pentru prima dată, aurul Bundesbank depozitat în SUA, Franţa şi Marea Britanie (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Pe lângă New York, Bundesbank păstrează aur la Londra, Paris şi Frankfurt, potrivit CNBC.

Timp de decenii, Bundesbank s-a bazat doar pe confirmarea scrisă a rezervelor de aur de la New York, Londra şi Paris. Potrivit unui raport al curţii germane de audit, Bundesbank nu a derulat niciodată o verificare directă a aurului.

Banca Germaniei pare, însă, destul de mulţumită să creadă pe cuvânt alte bănci centrale în privinţa rezervelor sale de aur, notează CNBC. Instituţia a transmis că nu este de acord cu recomandarea curţii de audit, dar o va respecta.

Bundesbank are dreptate cu privire la valoarea unei inspecţii directe, scrie CNBC. În realitate nu contează deloc dacă Rezerva Federală (Fed) din New York are în seifuri aurul Germaniei sau dacă acesta are puritatea necesară. Atâta timp cât Fed afirmă că este acolo, este suficient pentru toate scopurile practice în care poate fi folosit. Poate fi vândut, utilizat ca garanţie, pentru stingerea unor pasive şi socotit la capitalul băncii, indiferent dacă există sau nu.

Existenţa fizică a aurului ar conta doar dacă, de exemplu, Bundesbank ar vrea să-l folosească într-un scop practic, precum fabricarea de ceasuri, notează CNBC.

Chiar dacă decizia curţii federale germane nu pare practică, este posibil ca oficiali ai Bundesbank să viziteze în curând seiful Fed, aflat la aproape 25 de metri sub nivelul străzii şi la 15 metri sub cel al mării. Seiful este accesibil doar prin intermediul unor lifturi controlate de un operator dintr-o locaţie necunoscută. O sursă a afirmat pentru CNBC că operatorul nici măcar nu s-ar afla în oraşul New York. Informaţii de acest tip nu pot fi confirmate, întrucât Fed refuză să comenteze subiectul.

Spaţiul în care este depozitat aurul este împărţit în 122 de compartimente atribuite ţărilor sau organizaţiilor internaţionale. Ţările cu depozite mai mici primesc rafturi în compartimente comune. Doar câteva persoane din cadrul Fed cunosc căror ţări corespund compartimentele numerotate, motivul invocat fiind protecţia deponeneţilor.

Această practică face, însă, mai puţin sigur rezultatul unei inspecţii. Germania nu are de unde să ştie dacă aurul care i se prezintă îi aparţine sau este al altei ţări, potrivit CNBC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici