Gheţea: Limitarea creditului în valută nu trebuie făcută prin măsuri administrative

Limitarea creditului în valută nu trebuie făcută prin măsuri administrative, fiind nevoie ca piaţa să fie lăsată să funcţioneze liber, iar băncile să-şi asume deciziile pe care le iau, a declarat vineri preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

235 afișări
Imaginea articolului Gheţea: Limitarea creditului în valută nu trebuie făcută prin măsuri administrative

Gheţea: Limitarea creditului în valută nu trebuie făcută prin măsuri administrative (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Părerea mea este că limitarea creditului în valută, dacă ar trebui făcută, nu trebuie să o facem prin măsuri administrative. Trebuie să lăsăm piaţa să funcţioneze corect", a spus Gheţea, întrebat cum comentează prevederile unui proiect de regulament al BNR.

Gheţea a arătat că împrumuturile în valută sunt recomandate persoanelor care au o acoperire a veniturilor tot în valută.

El a adăugat că speră ca până la finele anului creditul de consum să urce cu 4-5%, în condiţiile în care criza economică este aproape de final.

"Mă bazez pe dorinţa oamenilor să ducă o viaţă mai bună, de a avea o casă mai bună, de a avea o maşină sau o vacanţă mai bună. Toate aceste lucruri au fost înfrânate în timpul crizei, iar acum criza este pe sfârşite", a mai spus Gheţea.

El a menţionat că, neavând cunoştinţă de respectivul proiect de regulament, nu vorbeşte în calitate de preşedinte al CEC Bank sau al ARB.

Potrivit unui proiect de regulament elaborat de BNR, creditele de consum ar putea avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată, în timp ce la împrumuturile imobiliare în euro avansul va fi de cel puţin 30%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici