Google a evitat anul trecut taxe de 2 miliarde de dolari prin transferarea veniturilor în Bermude

Google a evitat anul trecut cheltuieli de aproximativ 2 miliarde de dolari în contul taxelor aferente unor venituri de 9,8 miliarde de dolari obţinute în Europa şi transferate în Insulele Bermude, aproape dublu faţă de sumele circulate astfel acum trei ani.

213 afișări
Imaginea articolului Google a evitat anul trecut taxe de 2 miliarde de dolari prin transferarea veniturilor în Bermude

Google a evitat anul trecut taxe de 2 mld. dolari prin transferarea veniturilor în Bermude (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Prin transferarea în limitele legii a profiturilor obţinute în afara Statelor Unite către Bermude, jurisdicţie unde nu se percep taxe pe câştigurile companiilor, Google şi-a redus cu aproape jumătate rata medie de impozitare la nivel de grup, potrivit Bloomberg.

Sumele transferate în Bermude reprezintă aproximativ 80% din profitul înainte de taxe obţinut de Google în 2011.

Creşterea veniturilor transferate de Google către subsidiara din Insulele Bermude a fost dezvăluită într-un document pregătit de divizia olandeză a companiei.

Opinia publică şi autorităţile din Europa, Statele Unite şi chiar Australia manifestă tot mai puţină toleranţă faţă de practicile companiilor multinaţionale de a evita plata corectă a taxelor prin diverse artificii de contabilitate şi subsidiare înfiinţate în paradisuri fiscale.

Practicile de evitare a plăţii taxelor efectuate de Google sunt anchetate de guvernele din Marea Britanie, Franţa, Italia şi Australia, care încearcă să-şi crească veniturile la buget într-o perioadă economică dificilă.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat statelor UE să elaboreze "liste negre" cu paradisuri fiscale şi să adopte reglementări prin care să prevină abuzurile.

Evaziunea fiscală şi evitarea taxelor de către companii provoacă statelor UE pierderi de 1.000 miliarde euro pe an, practici scandaloase care "atacă principiile fundamentale ale corectitudinii", a declarat Algirdas Semeta, comisarul european pentru politică fiscală.

"Strategiile fiscale ale Google şi ale altor multinaţionale reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru guvernele din Europa. Mobilizarea politică care are loc în această perioadă în Marea Britanie şi în mai mică măsură în alte ţări din Europa merge pe linia «noi sau ei». Lumea începe să înţeleagă că, dacă Google nu plăteşte va trebui să plătească altcineva, sau serviciile publice vor fi restrânse", comentează pentru Bloomberg Richard Murphy, director la Tax Research, în Marea Britanie.

Google susţine că respectă legislaţia fiscală şi că investiţiile pe care le derulează în Europa ajută economia.

"În Marea Britanie, avem peste 2.000 de angajaţi şi ajutăm sute de mii de business-uri să crească pe internet, investim milioane în sprijinirea noilor firme de IT din East London", se arată într-un comunicat al Google.

Compania americană evită taxe de miliarde de dolari pe an, la nivel mondial, prin utilizarea unor strategii care se încadrează în limitele legii. Subsidiarele din Irlanda şi Olanda percep redevenţe aferente drepturilor de proprietate intelectuală de la alte subsidiare, sume pe care le transferă apoi către divizia din Bermude, unde nu se plătesc taxe.

Google a înregistrat anul trecut o rată de taxare de numai 3,2% pe profiturile obţinute în afara Statelor Unite, deşi cea mai mare parte dintre acestea sunt generate în Europa de Vest, unde companiile sunt impozitate cu 26-34%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici