Google îşi reduce cu 30% consumul de energie utilizând inteligenţa artificială

Compania Google a înlocuit forţa de muncă umană cu inteligenţa artificială (AI) pentru coordonarea procesului de răcire a centrelor sale de stocare a datelor, relatează Euractiv.

871 afișări
Imaginea articolului Google îşi reduce cu 30% consumul de energie utilizând inteligenţa artificială

Conform companiei Google, sistemul de răcire funcţionează pe baza unor recomandări venite din partea AI-ului, nu din partea factorului uman, rezultatul fiind o reducere a consumului de energie electrică cu până la 30%.

Echipamentele AI fac recomandările în baza unor informaţii pe care le colectează o dată la fiecare cinci minute cu ajutorul câtorva mii de senzori. În baza informaţiilor, AI anticipează ce măsuri sunt necesare procesului de răcire şi, ulterior, trimite recomandările unui sistem local de control, care le analizează şi ulterior le aplică.

Toate recomandările AI sunt, însă, făcute astfel încât consumul de energie electrică să fie cât mai redus şi astfel încât să fie îndeplinite o serie de cerinţe legate de siguranţă.

Centrele de stocare a datelor ale companiei Google sunt compuse din mii de servere ce găzduiesc servicii precum YouTube, Gmail sau Google Search. În ceea ce priveşte AI-ul care coordonează operaţiunile de răcire, acesta a fost dezvoltat împreună cu compania DeepMind şi a fost anunţat pentru prima dată în 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici