Grecia a pierdut statutul de economie dezvoltată. Nu se mai încadrează în criteriile privind obligaţiunile şi facilităţile de creditare

Grecia a devenit prima piaţă dezvoltată retrogradată la statutul de piaţă emergentă de către furnizorul de indici bursieri MSCI, deoarece nu mai îndeplineşte criteriile de calificare după scăderea principalului indice al bursei de la Atena cu 83% din 2007.

756 afișări
Imaginea articolului Grecia a pierdut statutul de economie dezvoltată. Nu se mai încadrează în criteriile privind obligaţiunile şi facilităţile de creditare

Grecia a pierdut statutul de economie dezvoltată. Nu se mai încadrează în criteriile privind obligaţiunile şi facilităţile de creditare (Imagine: Shutterstock)

Astfel, Grecia nu se mai încadrează în criteriile privind obligaţiunile şi facilităţile de creditare, vânzările în lipsă şi transferabilitatea, a anunţat MSCI, cel mai mare furnizor de indici bursieri din lume, a cărui bază de clienţi cuprinde investitori cu active în valoare totală de 7.000 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.

Qatar şi Emiratele Arabe Unite au fost avansate la statutul de pieţe emergente, în timp ce Marocul a fost retrogradat de la piaţă emergentă la piaţă de frontieră.

Coreea de Sud şi Taiwanul au fost menţinute la nivelul de pieţe emergente, iar acţiunile chineze listate pe aceste burse ar putea fi incluse în scurt timp în categoria emergentelor, potrivit unui comunicat al MSCI.

Guvernul elen nu a mai fost prezent pe piaţa obligaţiunilor din luna aprilie a anului 2010. De atunci, Grecia a intrat în două acorduri de finanţare externă cu UE şi FMI în valoare totală de 240 miliarde de euro, însoţite de măsuri dure de austeritate, iar implementarea reformelor structurale a fost întârziară de tensiunile politice şi de protestele populaţiei faţă de reducerea pensiilor şi salariilor.

Economia elenă este în recesiune de şase ani, pierzând aproximativ 20% din PIB în urma programelor de austeritate, în timp ce şomajul a atins cote record.

MSCI a început reevaluarea Greciei în luna iunie a anului trecut, iar decizia a fost accelerată de decizia companiei Coca-Cola HBC de a transfera listarea bursieră primară de la Atena la Londra. Anterior, Coca-Cola HBC reprezenta aproape un sfert din capitalizarea totală a bursei de la Atena.

Grecia a fost avansată în rândul pieţelor dezvoltate în anul 2001, când a adoptat moneda euro. Capitalizarea companiilor greceşti listate ca procend din valoarea indicelui global MSCI World Index a scăzut la 0,01% în prezent, faţă de 0,16% în luna mai a anului 2010, potrivit datelor Bloomberg.

Fondul de investiţii Russell Investments, care manageriază fonduri cu active de 2.400 miliarde de dolari în administrare, a anunţat în luna martie că va retrograda Grecia la statutul de piaţă emergentă.

Indicele ASE al bursei de la Atena a scăzut cu 9,2% în această săptămână, după ce Grecia nu a reuşit să atragă nicio ofertă pentru privatizarea companiei naţionale de distribuţie de gaze naturale DEPA, convenită în acordurile de finanţare externă.

Cu toate acestea, indicele de referinţă de la Atena a crescut cu 88% în ultimele 12 luni, după ce premierul Antonis Samaras a reuşit să formeze un guvern de coaliţie, iar preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a promis că instituţia va face totul pentru a garanta supravieţuirea monedei euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici