Grecia ar putea oferi creditorilor privaţi dobânzi legate de creşterea economică

Grecia ar putea oferi creditorilor privaţi în cadrul negocierilor de restructurare a datoriilor dobânzi mai mari la obligaţiunile preschimbate în funcţie de creşterea economică, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate discuţiilor.

177 afișări
Imaginea articolului Grecia ar putea oferi creditorilor privaţi dobânzi legate de creşterea economică

Grecia ar putea oferi creditorilor privaţi dobânzi legate de creşterea economică (Imagine: Shutterstock)

Creditorii au redus săptămâna trecută de la 4,25% la 3,6% cuponul minim acceptat în medie pentru obligaţiunile cu maturitatea pe 30 de ani pe care le vor primi în schimbul titlurilor cu scadenţa pe termen scurt şi mediu, după ce mai mulţi oficiali europeni au cerut investitorilor privaţi să accepte pierderi mai mari, au afirmat anterior surse apropiate discuţiilor.

Cuponul mai scăzut ar ridica pierderile creditorilor privaţi la minimum 70% din valoarea nominală a obligaţiunilor, iar adăugarea unei clauze de variaţie cu Produsul Intern Brut, care ar asigura creşterea dobânzilor odată cu revenriea economiei greceşti, ar reduce pierderile raportate la valoarea netă actuală cu până la 3 puncte procentuale, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate negocierilor.

Grecia şi creditorii privaţi sunt aproape de încheierea unui acord care include această clauză prin aşa-numite "certificate PIB", care odată activate vor creşte dobânzile plătite de statul elen, au arătat sursele.

În plus, pentru a întări încrederea creditorilor în acord, noile obligaţiuni vor fi guvernate de legea britanică, şi nu de cea elenă, pentru a oferi mai multă protecţie deţinătorilor de obligaţiuni, au afirmat sursele.

Grecia trebuie să negocieze acordul voluntar al creditorilor privaţi pentru restructurarea datoriilor şi reducerea datoriei de stat prin preschimbarea titlurilor cu maturităţi pe termen mediu şi scurt în obligaţiuni pe 30 de ani.

De deznodământul negocierilor depinde aprobarea celui de-al doilea acord de finanţare externă a Greciei din partea Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional, cu o valoare prevăzută la 130 miliarde euro.

Grecia are următoarea scadenţă semnificativă pe 20 martie, când trebuie să răscumpere obligaţiuni de 14,5 miliarde euro şi are nevoie de finanţare externă pentru a nu intra în incapacitate de plată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici