Grecia ar putea reduce TVA de la 23% la 20%

Ministerul Finanţelor de la Atena va începe miercuri discuţiile referitoare la un nou sistem de taxe, iar reducerea TVA cu trei puncte procentuale, la 20%, respectiv la 10% pentru unele produse cu regim special, este o posibilitate reală.

364 afișări
Imaginea articolului Grecia ar putea reduce TVA de la 23% la 20%

Grecia ar putea reduce TVA de la 23% la 20% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În România, TVA esste de 24%, iar în UE taxa este mai ridicată doar în Ungaria (27%), Suedia şi Danemarca (ambele 25%), potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Cele mai mari două economii ale zonei euro, Germania şi Franţa au rate TVA de 19%, respectiv 19,6%. România a majorat TVA de la 19 la 24% în iulie 2010, parte a măsurilor de austeritate luate în cadrul acordului de împrumut cu FMI şi UE.

Ministerul de Finanţe de la Atena va analiza începând de miercuri scăderea TVA pentru bunuri şi servicii de la 23% la 20%, în timp ce rata redusă ar putea coborî de la 13% la 10%.

Scăderea TVA este doar una dintre reformele luate în calcul de Ministerul de Finanţe pentru noul sistem şi va fi însoţită de comasarea impozitlor pe proprietăţi, impozitarea terenurilor şi restructurarea mecanismului de colectare de taxe.

"Trebuie să găsim răspuns la 15-20 de întrebări majore", a declarat recent ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos.

Grecia a fost nevoită să adopte măsuri dure de austeritate după ce ţara a primit un pachet de împrumuturi externe de 110 miliarde de eruo de la FMI şi statele zonei eruo, întrucât din cauza îndatorării extrem de mari nu s-a mai putut împrumuta de pe pieţele financiare. Ţările zonei euro au anunţat anul trecut un al doilea pachet de ajutor extern de 130 miliarde de euro pentru Grecia, care include şi reducerea datoriilor ţării către creditorii privaţi cu circa 100 de miliarde de dolari. Datoriile totale ale Greciei se situează la aproximativ 350 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici