Grecia are nevoie de un ajutor financiar suplimentar de 11 miliarde de euro

Programul financiar pentru Grecia, alimentat din împrumuturi de la statele zonei euro şi FMI, trebuie suplimentat cu 11 miliarde euro până la sfârşitul anului 2015, a avertizat FMI, menţionând că necesarul de finanţare ar putea fi mai mare dacă estimările privind economia se dovedesc prea optimiste.

295 afișări
Imaginea articolului Grecia are nevoie de un ajutor financiar suplimentar de 11 miliarde de euro

FMI: Grecia are nevoie de un ajutor financiar suplimentar de 11 miliarde de euro

Grecia are un deficit de finanţare de 4,4 miliarde de euro anul următor şi de încă 6,5 miliarde de euro în 2015, potrivit unui raport al FMI, citat de cotidianul Wall Street Journal.

Statul elen ar putea avea nevoie de şi mai mulţi bani, dacă economia ţării va avea o evoluţie mai slabă decât estimează FMI sau dacă guvernul nu-şi atinge ţintele de venituri din programul de privatizări, a declarat şeful misiunii FMI în Grecia, Poul Thomsen.

"Există în mod cert riscuri privind prognoza economică pentru anul următor. Presupunerea privind o recuperare graduală se bazează pe aşteptarea unei revenirii a consumului şi investiţiilor, precum şi pe implementarea susţinută a politicilor şi pe susţinerea politică amplă a programului", a spus el.

Miniştrii de Finanţe ai statelor europene vor trebui să se întâlnească şi să-şi asume angajamente privind deficitul de finanţare pentru 2014 la următoarea evaluare a acordului cu Grecia în cadrul Consiliului de Conducere, a afirmat Thomsen.

"Nu mă îndoiesc că va începe o recuperare gaduală anul următor. Momentul exact este problema", a adăugat el.

Raportul notează că Grecia are nevoie de o reducere a datoriei echivalentă cu 4% din PIB pentru a atinge o ţintă de îndatorare de 124% din PIB până în 2020.

Un oficial al Uniunii Europene a declarat săptămâna trecută că programul financiar pentru Grecia trebuie suplimentat 3,8 miliarde de euro până la sfârşitul anului următor.

Deficitul de finanţare a apărut după ce mai multe bănci centrale din zona euro au refuzat să rostogolească obligaţiuni ale statului elen. Programul financiar pentru Grecia convenit anul trecut a luat în considerare rostogolirea acestor datorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici