Grecia, de la „miracol“ economic la faliment ascuns sub statistica măsluită

Dacă la jumătatea secolului trecut Grecia înfăptuia un „miracol eco­nomic“ având unul dintre cele mai dinamice ritmuri de creştere din lume, cursul impus economiei începând cu anii ’70 a condus ţara în pragul colapsului financiar.

1234 afișări
Imaginea articolului Grecia, de la „miracol“ economic la faliment ascuns sub statistica măsluită

Grecia, de la „miracol“ economic la faliment ascuns sub statistica măsluită (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bazele Republicii Elene au fost puse în 1975, după înlăturarea dictaturii militare impuse în 1967. Cu un avans de 5,5% al PIB-ului la nivelul anilor ’70, veniturile grecilor s-au triplat în acest deceniu faţă de nivelul din anii ’60, în timp ce rata şomajului se situa în jurul valorii de 2%.

La intrarea în Uniunea Euro­peană, în 1981, PIB-ul per capita din Grecia era cu doar 5% sub media blocului comunitar. Stagnarea econo­mică din anii ’80 a fost revigorată de reformele întreprinse de guvernul grec condus de Konstantinos Mitsotakis, al cărui program amplu de privatizări a dus însă la o grevă generală în 1992.

Un an mai târziu, Atena adoptă recomandările UE în legătură cu un pachet de reforme pe cinci ani, reuşind pentru prima oară după mai multe zeci de ani să stabilizeze rata inflaţiei sub nivelul de 10%.

Citeşte mai multe despre evoluţia Greciei după aderarea la UE pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici