Grecia nu a ajuns la un acord cu statele din zona euro asupra prelungirii planului de salvare

Reuniunea Eurogrup de miercuri s-a încheiat fără să se ajungă la un acord între Grecia şi partenerii săi din zona euro şi fără o declaraţie comună, dar părţile urmează să se întâlnească din nou luni.

713 afișări
Imaginea articolului Grecia nu a ajuns la un acord cu statele din zona euro asupra prelungirii planului de salvare

Grecia nu a ajuns la un acord cu statele din zona euro asupra prelungirii planului de salvare (Imagine: Shutterstock)

"Am explorat un număr de probleme, printre care şi programul actual" de salvare a Greciei, a declarat joi la Bruxelles, într-o conferinţă de presă, Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup. "Am discutat posibilitatea unei prelungiri (a planului de salvare). Unii preferă această opţiune, dar nu am ajuns încă la o concluzie. Vom avea nevoie de încă puţin timp", a adăugat el, relatează site-ul Ekathimerini.

Se pare că cele două părţi fuseseră de acord să publice o declaraţie comună, dar obiecţii de ultim moment ale delegaţiei elene, conduse de către ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis şi vice-premierul Yiannis Dragasakis, au condus la abandonarea ei.

Dijsselbloem a anunţat că toţi miniştrii de Finanţe din zona euro se vor întâlni din nou luni, în cadrul reuniunii obişnuite de lucru din această lună, pentru a reevalua situaţia, dar că nu vor avea loc discuţii între experţi ori vizite la Atena până atunci.

Varoufakis a apreciat că un "acord vindecător" ar putea să fie obţinut luni. El a negat că eşecul întâlnirii a fost provocat de insistenţa partenerilor din zona euro asupra prelungirii actualului plan de salvare şi că nu au fost formulare ameninţări la adresa Greciei în cursul reuniunii. "Noi am explicat de ce nu funcţionează acest plan de salvare", a spus ministrul grec de Finanţe, subliniind că Atena "vrea alt contract cu Europa".

Surse guvernamentale de la Atena au declarat pentru Kathimerini că Grecia nu va accepta o prelungire a planului actual şi că negocierile vor continua cu scopul de a se ajunge la o "soluţie reciproc acceptabilă".

Potrivit acestor surse, reprezentanţii Atenei la Eurogrup au prezentat la Bruxelles argumentul Executivului potrivit căruia planul de salvare a eşuat, amploarea "impactului umanitar al crizei" şi au discutat despre îngrijorările referitoare la uriaşa datorie publică a ţării.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici