Grecia renunţă la acordarea celui de-al 13-lea şi al 14-lea salariu funcţionarilor publici

Grecia va renunţa la acordarea celui de-al 13-lea şi al 14-lea salariu pentru funcţionarii publici, parte a acordului încheiat cu Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru obţinerea unui pachet de finanţare, a declarat premierul elen George Papandreou.

60 afișări
Imaginea articolului Grecia renunţă la acordarea celui de-al 13-lea şi al 14-lea salariu funcţionarilor publici

Grecia renunţă la acordarea celui de-al 13-lea şi al 14-lea salariu funcţionarilor publici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cazul angajaţilor cu venituri scăzute, retragerea celor două salarii va fi compensată prin acordarea de prime.

Statul elen urmează să reducă deficitul public sub pragul de 3%, acceptat la nivelul UE până în 2014, a adăugat premierul. În 2009, Grecia a înregistrat un deficit bugetar de 13,6%.

Astfel, autorităţile urmează să coboare succesiv deficitul la 8,1% în 2010, 7,6% în 2011 şi 6,5% în 2012.

Totodată, guvernul intenţionează să economisească 30 de miliarde de euro până în 2012. Suma se adaugă astfel economiilor de 4,8 miliarde de euro planificate pentru anul 2010.

Gradul de îndatorare al statului va urca aproape de 150% din PIB în 2013, potrivit acordului cu FMI şi UE, citat de Reuters, urmând să scadă în 2014 şi anii ulteriori.

Grecia va majora TVA, cu două puncte procentuale, la 23%, şi va creşte accizele pentru carburanţi, alcool şi tutun cu 10%, a anunţat ministrul de Finanţe elen, George Papaconstantinou.

În plus, salariile funcţionarilor publici şi pensiile vor fi reduse din nou, a adăugat ministrul.

Statul estimează o contracţie de 4% a economiei în 2010 şi de 2,6% în anul următor, înainte de a reveni la creştere, de 1,1%, în 2012.

Premierul elen a anunţat, duminică, că Grecia a ajuns la un acord cu UE şi FMI pentru un pachet de finanţare în valoare de mai multe miliarde de euro, însă acesta va necesita sacrificii majore din partea populaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici