Grecia s-a angajat în scris să adopte măsuri pentru realizarea planului UE

Grecia s-a angajat în scris faţă de creditorii săi, UE şi FMI, să adopte "toate măsurile necesare" pentru aplicarea planului european de redresare a economiei sale, au anunţat miercuri seara serviciile premierului Lucas Papademos.

225 afișări
Imaginea articolului Grecia s-a angajat în scris să adopte măsuri pentru realizarea planului UE

Grecia s-a angajat în scris să adopte măsuri pentru realizarea planului UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul va lua orice măsură necesară pentru a pune în aplicare deciziile summit-ului zonei euro de la 26 octombrie şi să realizeze obiectivele programului de redresare a economiei, crucial pentru ameliorarea vieţii în Grecia", a anunţat Papademos într-o scrisoare adresată liderilor Uniunii Europene (UE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Această scrisoare a fost trimisă marţi liderilor UE Herman Van Rompuy, Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, zonei euro Jean-Claude Trichet, Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi şi FMI Christine Lagarde.

Papademos subliniază în această scrisoare că "Guvernul său este puternic angajat să pună în aplicare măsurile actualului plan economic", "să elaboreze un nou plan plurianual credibil" şi "să finalizeze schimbul obligaţiunilor statului grec deţinute de creditorii privaţi (PSI), lucru care va contribui la viabilitatea datoriei greceşti".

Zona euro a decis în noaptea de 26 spre 27 octombrie un al doilea plan de ajutorare a Greciei, care vizează ştergerea a 50 la sută din datoria ţării, prin participarea voluntară a creditorilor privaţi la un schimb de obligaţiuni greceşti.

Acest plan prevede, de asemenea, un nou împrumut pentru ţară, în valoare de 130 de miliarde de euro, dintre care 30 de miliarde de euro sunt destinate recapitalizării băncilor greceşti.

Papademos a subliniat că "reformele financiare şi structurale vor continua, în vederea ameliorării competitivităţii ţării", care a intrat, în 2008, într-o gravă recesiune.

Grecia trebuie să îşi continue "eforturile pentru a reface stabilitatea financiară, creşterea economică (...), încrederea şi a atrage investiţii", scrie premierul.

Papademos a fost desemnat la 11 noiembrie premier al unui Guvern de coaliţie, format de dreapta, extrema dreaptă şi socialişti care deţin o majoritate parlamentară, în urma demisiei precedentului Guvern socialist al lui Giorgios Papandreou.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici