Grecia va anunţa o nouă serie de măsuri de austeritate

Grecia urmează să anunţe, săptămâna viitoare, o nouă serie de măsuri de austeritate, în condiţiile în care are nevoie de 4,5 miliarde de euro pentru a respecta ţinta de deficit bugetar pentru 2011, au declarat, vineri, surse guvernamentale, potrivit Wall Street Journal.

23 afișări
Imaginea articolului Grecia va anunţa o nouă serie de măsuri de austeritate

Grecia va anunţa o nouă serie de măsuri de austeritate-surse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Măsurile suplimentare se vor concentra în special pe reducerea cheltuielilor în sectorul public, dar ar putea include şi taxe indirecte, au spus oficialii.

Potrivit acordului din luna mai cu UE şi FMI, prin care Grecia a obţinut, pentru trei ani, 110 miliarde de euro, guvernul elen trebuie să reducă în acest an deficitul bugetar cu 5,5 puncte procentuale, la 8,1% din PIB.

Unul dintre oficiali a declarat că deficitul din acest an este anticipat la 9,3% sau chiar uşor mai ridicat, din cauza colectărilor defectuase de taxe şi a unei aşteptare revizuiri în creştere a deficitului din 2009.

O delegaţie a FMI, a Uniunii Europene (UE) şi a Băncii Centrale Europene (BCE) va sosi luni la Atena pentru a evalua eligibilitatea Greciei de a primi a treia tranşă din programul de finanţare.

În 2011, Grecia trebuie să reducă deficitul bugetar la 7,6% din PIB.

Noile măsuri de austeritate, nefinalizate încă, vor fi incluse în proiectul de buget pentru 2011 care va fi prezentat joi în Parlament, a spus o sursă.

Un al doilea oficial a arătat că deciziile finale privind reducerea cheltuielilor vor fi luate la nivel înalt, în discuţiile ministrului de Finanţe cu delegaţia UE/FMI/BCE.

Măsurile de austeritate au afectat deja economia Greciei, care se va contracta în acest an cu 4%, potrivit estimărilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici