Grecia va cere prelungirea perioadei pentru atingerea obiectivelor din programul de ajutor extern

Liderii coaliţiei de guvernământ din Grecia vor cere prelungirea perioadei programului de ajutor financiar, sperând să poată împărţi pe mai mulţi ani reducerile de cheltuieli de 11,5 miliarde euro cerute de creditorii internaţionali, a declarat o sursă guvernamentală, citată de Wall Street Journal.

264 afișări
Imaginea articolului Grecia va cere prelungirea perioadei pentru atingerea obiectivelor din programul de ajutor extern

Grecia va cere prelungirea perioadei pentru atingerea obiectivelor din programul de ajutor extern (Imagine: Shutterstock)

Reprezentanţi ai creditorilor Greciei au semnalat însă în ultima perioadă că o astfel de cerere nu va fi acceptată.

Premierul Antonis Samaras, liderul socialist, Evangelos Venizelos, şi şeful stângii Democratice, Fotis Kouvelis, au discutat mai mult de două ore luni, dar nu au ajuns la un acord final asupra reducerilor de cheltuieli pe care trebuie să le implementeze Atena.

Grecia este deja în întârziere cu atingerea obiectivelor din programul de ajutor financiar, după ce două runde de alegeri parlamentare anticipate au blocat reforma economiei.

"Discuţiile continuă şi se vor desfăşura şi în următoarele zile. Avem problme clare în faţă, dar avem şi o populaţie care nu mai poate ridica noi poveri", a declarat Kouvelis după întâlnire.

Sura guvernamentală citată a afirmat că Grecia va încerca să obţină o extindere cu doi ani a perioadei în care trebuie să atingă ţintele fiscale din pachetul de bailout, în timp ce va lucra la finalizarea noilor măsuri de austeritate.

Reducerile de cheltuieli şi extinderea implementării programului "vor avea loc în paralel", a spus sursa.

Grecia trebuie să facă economii de 11,5 miliarde de euro în 2013 şi 2014 pentru menţinerea liniilor de finanţare. Fără un aviz al reprezentanţilor creditorilor, aflaţi în misiune de evaluare la Atena, ar putea să nu primească tranşa de 31 de miliarde de euro, care ar trebui eliberată în septembrie.

Reprezentanţii FMI, UE şi BCE şi-au schimbat deja programul iniţial: au renunţat să plece la sfârşitul lunii iulie şi vor rămâne până când sunt finalizate măsurile de austeritate.

Oficiali din Ministerul de Finanţe de la Atena au declarat, săptămâna trecută, că au ajuns la un acord cu reprezentanţii creditorilor asupra parametrilor generali ai reducerilor, care ar putea include noi scăderi ale salariilor din sectorul bugetar şi pensiilor, însă detaliile nu au fost încă stabilite. Noul guvern încearcă să convingă creditorii internaţionali că este serios în privinţa accelerării programului de reformă, aflat deja în întârziere.

Economia, în al cincilea an de recesiune, ar urma să înrgistreze o contracţie de peste 7% în acest an, peste estimările iniţiale de 4,7% ale Comisiei Europene. Perspectivele economice mai dificile ridică semne de întrebare privind capacitatea Greciei de a ating obiectivele de reducere a îndatorării şi au amplificat temerile că ţara ar putea avea nevoie de un nou pachet de ajutor extern sau de o a doua restructurare a datoriei guvernamentale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici