Grecia va rămâne în recesiune în 2012 pentru al patrulea an consecutiv

Grecia va rămâne în recesiune în 2012 pentru al patrulea an consecutiv, a declarat joi ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, revizuind estimările anterioare ale guvernului, care anticipa că economia va atinge nivelul minim în acest an.

329 afișări
Imaginea articolului Grecia va rămâne în recesiune în 2012 pentru al patrulea an consecutiv

Euro (Imagine: Shutterstock)

Declinul activităţilor economice, înrăutăţit de măsurile de austeritate menite să echilibreze finanţele publice, a depăşit aşteptările şi a împiedicat atingerea ţintelor bugetare stabilite de guvern cu creditorii internaţionali.

"Trebuie să conştientizăm că recesiunea din ultimii trei ani se va prelungi în al patrulea. Trebuie să realizăm cât de gravă este recesiunea pentru a înţelege divergenţa faţă de estimările troicei UE/FMI/BCE din mai 2011", a afirmat Venizelos în faţa Parlamentului.

Autorităţile de la Atena au introdus o nouă taxă pe proprietăţile imobiliare, pentru a putea respecta ţintele referitoare la venituri, cheltuieli şi un deficit de 7,6% din PIB, esenţial pentru a primi finanţare prin programul internaţional convenit anul trecut.

Inspectorii troicii vor reveni luni la Atena pentru a relua evaluarea situaţiei finanţelor publice, înainte de furnizarea următoarei tranşe de împrumut, de opt miliarde de euro, fără de care Grecia intră în default (încetare de plăţi) în octombrie.

Potrivit datelor serviciului naţional de statistică, economia elenă s-a contractat cu 7,3% în trimestrul al doilea, faţă de intervalul similar din anul trecut, după un declin de 8,1% în primele trei luni.

Venizelos a menţionat evaziunea fiscală pe scară largă, pentru a explica decizia de a aplica noi taxe pe salarii, în planul pe termen mediu votat în iulie.

El a spus că numai 160.000 de greci declară venituri anuale de peste 50.000 de euro, şi numai 25.000 declară venituri mai mari de 100.000 de euro.

"Acesta este o ficţiune, nu este tabloul real. Cel puţin în privinţa proprietăţilor toată lumea plăteşte în funcţie de locaţie şi valoare", a arătat ministrul.

Venizelos a adăugat că prin taxa pe proprietăţi guvernul a optat pentru o măsură cu cel mai mic impact asupra economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici