Grecia vrea să reducă salariile a 100.000 de angajaţi publici cu până la 40%

Guvernul elen vrea să reducă salariile a 100.000 de angajaţi publici, circa 15% din totalul forţei de muncă a statului, cu până la 40%, pentru a economisi un miliard de euro, potrivit planurilor discutate de executiv cu reprezentanţi ai UE, FMI şi Băncii Centrale Europene, scrie Kathimerini.

326 afișări
Imaginea articolului Grecia vrea să reducă salariile a 100.000 de angajaţi publici cu până la 40%

Grecia vrea să reducă salariile a 100.000 de angajaţi publici cu până la 40% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul, care elimină diferenţele de salarizare dintre ministere şi o serie de bonusuri, va conduce la reducerea salariilor a 14,5% din angajaţii publici cu 25-40%, au declarat surse pentru publicaţia elenă.

Planul autorităţilor prevede un salariu brut de bază de 780 de euro pentru angajaţii publici, acesta urmând să se aplice noilor angajaţi cu educaţie de nivel mediu. Salariul maxim, pentru cei cu studii superioare şi vechime la locul de muncă, va fi de 2.200 de euro. Unele bonusuri mai mici vor fi păstrate.

Majoritatea angajaţilor publici, 546.000 sau 78% din total, nu vor înregistra o schimbare majoră a salariului, în timp ce pentru 7,2%, sau 52.000, remuneraţia va creşte uşor. Majorarea se datorează creşterii salariului minim în sectorul public de la 711 euro în prezent la 780 de euro.

Guvernul a calculat că schimbarea structurii de plată va conduce la o reducere cu 20% a chletuielilor pentru salariile angajaţilor. Grecia ar putea economisi astfel 200 de milioane de euro în acest an şi un miliard de euro anul următor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici