„Grexit“, „Brexit“, „Frexit“, cuvintele care produc răni în Europa. Cineva la Moscova nu poate decât să fie mulţumit

Cu cât criza grecească se prelungeşte mai mult, cu atât mai şubrede devin băncile greceşti. Retragerile masive făcute de greci din depozitele băncilor pot fi considerate un vot de neîncredere dat de oamenii de afaceri şi de populaţie politicilor guvernului.

856 afișări
Imaginea articolului „Grexit“, „Brexit“, „Frexit“, cuvintele care produc răni în Europa. Cineva la Moscova nu poate decât să fie mulţumit

„Grexit“, „Brexit“, „Frexit“, cuvintele care produc răni în Europa. Cineva la Moscova nu poate decât să fie mulţumit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chiar dacă premierul grec Alexis Tsipras cedează presiu­ni­lor creditorilor şi acceptă con­diţiile lor de bailout, acor­dul va fi atacat acasă de facţiu­nile de stânga radicale din alianţa sa de gu­ver­nare, care vor trans­for­ma scena politcă şi so­cială grecească într-un vul­can. Radicalii din Syriza (ca de altfel şi po­li­ticienii mai mode­raţi) nu şi-au ascuns niciodată simpatia pentru pu­terea de la Kremlin. Dacă Tsipras n-a ac­ceptat nici­oda­tă opţiunea „Grexi­tu­lui“, radicalii n-au nicio problemă cu ea.

În ceea ce priveşte „Brexitul“, Norbert Rot­tgen, un aliat politic im­portant al cance­la­ru­lui german Angela Mer­kel, a avertizat că preşe­dintele rus Vladi­mir Putin ar putea în­cerca să învrăjbească Marea Britanie şi UE fo­lo­sindu-se de efortu­ri­le premierului brita­nic David Cameron de a renegocia statutul ţării sale în Uniune. Cameron a propus aceas­tă renegociere pentru a-i potoli pe „radicalii“ din propriul partid. Rottgen, pre­­şe­dinte al Comitetului din Parlamentul ger­man pentru Afaceri Externe şi fost mi­nistru în cabinetul Merkel, a spus, într-un interviu pentru Sky News, că Putin va fi „fericit“ dacă Anglia votează să iasă din UE şi ar putea merge până într-acolo încât să fi­nan­ţeze eforturile antiUE pe teritoriul britanic.

Citeşte mai multe despre cine are de câştigat de pe urma problemelor din UE pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici