Guvern: Majorări neprevăzute de impozite şi preţuri reglementate pot limita creşterea consumului

Cererea internă va reprezenta motorul creşterii economice, iar consumul privat îşi va relua avansul după contracţia severă din anii precedenţi, dar poate fi limitat din cauza "majorării neprevăzute" a unor impozite şi a creşterii de preţuri la petrol şi alimente la nivel mondial, arată Guvernul.

69 afișări
Imaginea articolului Guvern: Majorări neprevăzute de impozite şi preţuri reglementate pot limita creşterea consumului

Guvern: Majorări neprevăzute de impozite şi preţuri reglementate pot limita creşterea consumului (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Avertismentul se regăseşte, la capitolul "Riscuri", în proiectul programului de convergenţă pentru perioada 2011-2014, document obţinut de MEDIAFAX şi pe care Executivul urmează să îl transmită Comisiei Europene.

"Pe plan intern, există riscul unor condiţii climatice defavorabile pentru agricultură pe o perioadă prelungită, ceea ce ar diminua oferta de produse agro-alimentare, cu efect de reducere a autoconsumului şi a pieţei ţărăneşti şi de creştere a importurilor de astfel de produse pentru acoperirea cererii. De asemenea, absorbţia scăzută a fondurilor europene, care ar implica un nivel redus al investiţiilor, precum şi menţinerea unei creditări limitate cu efect asupra consumului sau majorarea neprevăzută a unor impozite, taxe şi preţuri reglementate reprezintă riscuri suplimentare de reducere a cererii interne", se arată în document.

Guvernul ia în calcul totodată că dificultăţile legate de datoriile publice externe ale unor state membre ale zonei euro pot transfera probleme în alte state din UE şi că procesul de consolidare fiscală din ţările cu deficite bugetare mari poate induce reducerea cererii interne.

"De asemenea, există îngrijorări cu privire la creşterea preţurilor pe piaţa internaţională la petrol, în condiţiile escaladării tensiunilor geo-politice actuale din zona Orientului Mijlociu şi Nordului Africii, precum şi la alimente, pe fondul unor condiţii climatice nefavorabile la nivel mondial. Acestea pot avea efecte negative asupra puterii de cumpărare şi, în consecinţă, asupra consumului privat", se mai arată în document.

Programul de convergenţă al României este revizuit anual şi transmis la Bruxelles după aprobarea de către Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici