Guvernul a adoptat, joi, OUG care stabileşte cadrul general de înfiinţare a fondurilor suverane

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, la finalul şedinţei de joi a Guvernului, că Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care trasează cadrul legislativ general pentru înfiinţarea mai multor fonduri suverane de investiţii.

505 afișări
Imaginea articolului Guvernul a adoptat, joi, OUG care stabileşte cadrul general de înfiinţare a fondurilor suverane

Guvernul a adoptat, joi, OUG care stabileşte cadrul general de înfiinţare a fondurilor suverane

"Fiecare fond suveran, pentru că vorbim despre o ordonanţă de urgenţă care vizează mai multe fonduri suverane, vor crea cadrul legislativ pentru investiţii. Forma de organizare este de societăţi româneşti pe acţiuni. Vor fi administrate de un Consiliu dualist.

Membri sunt pe timp de cinci ani de zile, trebuie să aibă expertiză în domeniul bancar, integritate profesională, cunoştinţe, atitudini adecvate şi specifice fondurilor suverane. Se numesc prin ordin. Mandatul primilor membri şi ai directoratul au ca obiectiv organizarea fondurilor suverane.

Scopul acestor fonduri nu-l prezintă activitatea de privatizare, ci finanţarea prin fonduri. Posibile domenii de activitate pentru aceste fonduri suverane sunt finanţarea companiilor româneşti de importanţă strategică, investiţii în industrie, investiţii în proiecte de infrastructură, creşterea competivităţii economiei româneşti, urmărirea strategiei energetice şi de capital", a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută, joi, la Palatul Victoria.

Scopul ordonanţa de urgenţă creează cadrul general privind condiţiile pe care o societate reglementată de Legea societăţiilor nr. 31/1990 trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

Întrebat dacă a reintrodus în forma actului normativ adoptat, joi, de Guvern obligativitatea de a respecta ordonanţa de urgenţă nr. 9 privind managementul corporativ, Teodorovici a răspuns: "Da, aşa este este introdusă această obligativitate, dar pentru discuţia care companii vor fi parte a acestui fond va fi una ulterioară care va fi stabilită prin hotărâre de Guvern care vor fi aceste companii".

Teodorovici a adăugat că "Eurostat a pus o serie de întrebări, nu doar României, vizavi de cine este clientul, dar restul propunerilor de la Eurostat sunt introduse şi în proiectul de OUG".

Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică, pe 10 noiembrie, proiectul de cadru pentru înfiinţarea de fonduri suverane, invocând „o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunându-se adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă”.

Prin înfiinţarea fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii se are în vedere crearea unor vehicule de investiţii financiare sau intermediere financiară în acţiuni sau participaţii în proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din România, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă şi, pe de altă parte, să catalizeze sau să mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real şi proiecte profitabile, arată proiectul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici