Guvernul a aprobat înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate

Guvernul a anunţat că a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, care va funcţiona ca instituţie publică de interes naţional în subordinea Ministerului Justiţiei.

1701 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate

Guvernul a aprobat înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate (Imagine: HEPTA)

Agenţia va facilita urmărirea şi identificarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi a altor bunuri având legătură cu infracţiunile şi care ar putea face obiectul unei dispoziţii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale, va administra, în unele cazuri, bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal va valorifica bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, va gestiona sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni.

De asemenea, noua agenţie va gestiona şi ţine evidenţa sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, precum şi a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori părţii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi.

În vederea unei evidenţe complete a tuturor sumelor de bani administrate de Agenţie, pe numele acesteia se deschide un cont unic în lei la Trezoreria statului. În ce priveşte sumele de bani în valută sechestrate sau ridicate, se instituie un sistem de conturi unice în valută la o bancă ce va fi selectată cu respectarea prevederilor legale privind achiziţiile publice.

La solicitarea procurorului sau a instanţei de judecată, Agenţia depozitează temporar şi administrează bunurile mobile sechestrate a căror valoare individuală depăşeşte, la momentul dispunerii măsurii asigurătorii, echivalentul în lei a sumei de 15.000 de euro. Din dispoziţia procurorului, a judecătorului de drepturi şi libertăţi sau a instanţei de judecată, Agenţia procedează la valorificarea de îndată a bunurilor mobile sechestrate.

Agenţia va ţine evidenţa imobilelor pentru care s-a solicitat notarea ipotecară şi a hotărârilor prin care s-a luat măsura de siguranţă a confiscării speciale sau a confiscării extinse dispuse de instanţele române, precum şi a celor comunicate autorităţilor române de către instanţe străine.

Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Sechestrate va fi condusă de un director general, numit de către ministrul Justiţiei, şi va avea 35 de angajaţi.

Activitatea operaţională a Agenţiei va fi coordonată de către un Consiliu Director, alcătuit din directorul general al Agenţiei şi câte un reprezentant al Ministerului Justiţiei, al Consiliului Superior al Magistraturii, al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, al Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Finanţelor Publice, precum şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Agenţia, în cooperare cu Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Secretariatul General al Guvernului, va realiza un inventar la nivel naţional al capacităţilor disponibile la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice în vederea stocării şi depozitării bunurilor supuse măsurilor asigurătorii. Se au în vedere toate capacităţile disponibile în prezent, pentru o depozitare ulterioară a bunurilor ce vor fi sechestrate în cadru procesual-penal.

De asemenea, în acelaşi termen de 12 luni, Agenţia, în cooperare cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului va realiza un inventar la nivel naţional al bunurilor mobile supuse măsurilor asigurătorii şi al stadiului în care acestea se găsesc.

Tot într-un an de la intrarea în vigoare a legii, Agenţia, în cooperare cu Ministerul Public şi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, va realiza, la nivel naţional, un inventar al bunurilor imobile supuse măsurilor asigurătorii, precum şi al stadiului în care acestea se găsesc.

"Se urmăreşte astfel, pe de o parte, identificarea tuturor capacităţilor de depozitare pentru viitor, pe de altă parte se va realiza o evidenţă clară şi completă a bunurilor mobile şi imobile actualmente sechestrate în cadrul procesului penal", arată Guvernul.

Conform sursei citate, în elaborarea proiectului de act normativ, Ministerul Justiţiei s-a consultat cu structuri de administrare a bunurilor sechestrate din Belgia, Franţa şi Olanda, în cadrul unor vizite de lucru organizate de Comisia Europeană în mai 2015. La nivelul Comisiei Europene funcţionează un grup de lucru în materia administrării bunurilor sechestrate.

Guvernul mai arată că, în prezent, activitatea de administrare a bunurilor sechestrate se realizează de cele mai multe ori de către organele de cercetare penală, care aduc la îndeplinire ordonanţa de luare a măsurii asigurătorii. În scopul administrării bunurilor sechestrate, organele de cercetare penală nu au alocat un buget şi nici elemente de logistică necesare (de exemplu, parcări pentru autovehicule indisponibilizate sau alte spaţii de depozitare).

La nivelul Poliţiei Române, în prezent, sunt indisponibilizate 2.515 autovehicule în cauze penale, din care pentru 804 autovehicule s-a dispus măsura sechestrului asigurator. Aceste autovehicule au fost ridicate din posesia deţinătorilor şi sunt depozitate la unităţile de poliţie. Totodată, la nivelul Poliţiei de Frontieră Române există un număr 122 autovehicule asupra cărora s-a luat măsura sechestrului asigurător, bunurile fiind preluate de la deţinător şi aflate în prezent în custodia organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare.

Pe de altă parte, Guvernul susţine că nu există o evidenţă la nivel naţional a tuturor categoriilor de bunuri sechestrate, a depozitarului, a locaţiei unde acestea sunt depozitate sau a stării în care se găsesc.

În prezent, competenţele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate între mai multe autorităţi, fără o coordonare eficientă, fapt ce are impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin procedurile de valorificare. Astfel, în perioada 2012 – 2014, valoarea bunurilor sechestrate de unităţile de parchet şi poliţie a crescut semnificativ, conform Guvernului, ajungând în 2014 la aproape 2 miliarde şi jumătate de lei. Rata de executare a ordinelor de confiscare a ajuns în 2014 la aproape 14%, în condiţiile în care în anii anteriori s-a situat sub 5%.

La începutul şedinei de miercuri, ministrul Justiţiei afirma că actul normativ pentru înfiinţarea Ageniei de Recuperare a Prejudiciilor ar putea fi aprobat săptămâna viitoare.

"După lupte seculare, Ministerul Justiţiei a venit în sfârşit cu proiectul de lege privind Agenţia de Recuperare a Prejudiciilor din dosarele penale", a constatat, la începutul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta, care s-a interesat când poate fi trimisă legea spre dezbatere Legislativului.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat că săptămâna viitoare, după consultarea ministerelor cu atribuţii în domeniu, proiectul de lege va fi finalizat.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat recent că Agenţia pentru Recuperarea Prejudiciilor va începe să funcţioneze de la 1 iulie, după ce proiectul va fi aprobat în Guvern şi trecut prin Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici