Guvernul a aprobat o ordonanţă prin care se oferă ajutor de stat marilor consumatori de energie.

  • Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care li se oferă o schemă de ajutor de stat marilor consumatori de energie.
  • De această schemă vor beneficia 170 de companii din industria românească. Schema are o valoare totală de 331 milioane euro
  • Germania, Franţa, Marea Britanie şi alte şapte state europene au adoptat această schemă de ajutor
390 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat o ordonanţă prin care se oferă ajutor de stat marilor consumatori de energie.

Guvernul a aprobat o ordonanţă prin care se oferă ajutor de stat marilor consumatori de energie

Ordonanţa cu privire la susţinerea marilor consumatori de energie a fost aprobată astăzi de Guvern, potrivit lui Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energei şi Mediului de Afaceri. 

Aproximativ 170 de companii din industria românească va primi un ajutor de stat pentru energie în valoare totală de 331 milioane euro timp de trei ani. Printre companii se numără producători de oţel, aluminiu sau produse chimice.

Ministrul de resort explică că este vorba de modificare OUG 81/2019, aprobată în decembrie anul trecut, prin care vor fi susţinute 15 ramuri din industria românească, adică producătorii români care au angajaţi peste 100.000 de salariaţi.

“Vă reamintesc că prin OUG 114/2018 PSD a aruncat în aer piaţa de energie electrică şi gaze naturale, iar preţul energiei electrice a crescut foarte mult, scăzând puternic competitivatea industriei româneşti. Practic, companii precum Sidex Galaţi, Alro Slatina şi mulţi alţii s-au trezit în imposibilitatea de a mai face faţă presiunii preţului energiei electrice”, a spus Popescu în cadrul unei conferinţe online.

Companiile din industria românească se confruntă cu probleme legate de preţul energiei. Producătorii de energie pe bază de cărbune sunt nevoiţi să cumpere de pe piaţă certificate de emisii de CO2. Preţul certificatelor este introdus în preţul energiei, care este plătit de consumatorul industrial. Acest ajutor de stat va asigura astfel compensarea unei părţi a acestor costuri cu certificatele de emisii de CO2, plătite în final de consumatorul industrial.

Schema de ajutor a fost aprobată de Comisia Europeană şi a fost transpusă din nou prin ordonanţă de urgenţă în legislaţie. Ministrul Economiei spune că în două zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, va fi publicat caietul de sarcini şi ghidul solicitantului prin ordinul ministrului.
Zece state membre ale UE care produc energie pe bază de cărbune au adoptat această schemă de ajutor, printre care Germania, Franţa, Marea Britanie, Belgia sau Polonia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici