Guvernul a aprobat scrisoarea convenită cu FMI în urma misiunii de evaluare din iulie-august

Guvernul a aprobat, miercuri, forma finală a scrisorii de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială în urma misiunii de evaluare din iulie-august, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

221 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat scrisoarea convenită cu FMI în urma misiunii de evaluare din iulie-august

Guvernul a aprobat scrisoarea convenită cu FMI în urma misiunii de evaluare din iulie-august (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a aflat la Bucureşti în perioada 20 iulie - 1 august pentru a doua evaluare a acordului preventiv şi a modului în care au fost îndeplinite ţintele stabilite pentru prima jumătate a acestui an.

În urma discuţiilor de atunci, Guvernul şi FMI au convenit ca la mai multe companii de stat să fie numiţi manageri privaţi, odată cu scoaterea la vânzare de acţiuni minoritare la companii precum Tarom, CFR Marfă, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Proiectul scrisorii de intenţie convenită cu FMI mai prevede majorări salariale doar pentru anul viitor, dar condiţionat de progrese înregistrate în reducerea numărului de angajaţi, prin plecări voluntare, şi de limitarea cheltuielilor cu salariile la 7,2% din PIB.

În luna martie, autorităţile române au decis să prelungească înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Atunci, FMI a pus la dispoziţia României o primă tranşă în valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici