Guvernul a aprobat semnarea Tratatului de guvernanţă fiscală UE. România va trebui să limiteze deficitul bugetar şi datoria publică

Guvernul a aprobat, marţi, semnarea de către România a Tratatului de guvernanţă fiscală, care impune reguli privind disciplina bugetară prin limitarea deficitului şi a datoriei publice, document care urmează să fie semnat de preşedintele Traian Băsescu, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

890 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat semnarea Tratatului de guvernanţă fiscală UE. România va trebui să limiteze deficitul bugetar şi datoria publică

Guvernul a aprobat semnarea Tratatului de guvernanţă fiscală UE. România va trebui să limiteze deficitul bugetar şi datoria publică (Imagine: Mediafax Foto)

Informaţia a fost confirmată la sfârşitul şedinţei de guvern de către purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

"S-a obţinut din partea României, în urma negocierilor desfăşurate, participarea şi a statelor care nu sunt parte a zonei euro la şedinţele comune pe care le au toate statele semnatare, în anumite condiţii. A fost unul dintre demersurile la care România a ţinut foarte mult, pentru a fi parte a procesului în permanenţă şi a fi consultată", a spus Suciu.

Protocolul de aderare la Tratatul de guvernanţă fiscală a fost semnat, în urmă cu o săptămână, de liderii coaliţiei, preşedintele PSD, Victor Ponta, declarând că USL este de acord ca România să semneze şi să ratifice Tratatul.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat însă că autorităţile de la Bucureşti se grăbesc să semneze documentul fără să analizeze consecinţele asupra României.

La jumătatea lunii februarie, la finalul consultărilor pe această temă organizate la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a declarat că Tratatul convenit de ţările UE nu este o urgenţă a şefului statului, ci trebuie semnat până la 1 martie, iar România nu mai poate întârzia luarea acestei decizii.

La sfârşitul lunii ianuarie, statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.

Acest acord va impune regula unui deficit maxim 3% din PIB şi a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare şi sancţionare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici