Guvernul a cerut Chevron un acord scris pentru desecretizarea contractelor

Guvernul a transmis Chevron, prin intermediul Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM), o scrisoare în care solicită companiei un acord scris pentru desecretizarea contractelor, partea română considerând că nu există elemente care pot fi supuse unui secret de stat.

142 afișări
Imaginea articolului Guvernul a cerut Chevron un acord scris pentru desecretizarea contractelor

Guvernul a cerut Chevron un acord scris pentru desecretizarea contractelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Premierul a solicitat ANRM să trimită această scrisoare companiei Chevron, iar, pe plan intern, ANRM şi-a făcut propria evaluare în legătură cu desecretizarea contractului. În acest moment, din punctul nostru de vedere, nu mai există elemente care pot fi supuse unui secret de stat, deci pot fi date public, dar având în vedere anumite constrângeri comerciale pe care le impune orice contract, am solicitat Chevron să ne acorde scris - pentru că am văzut cu toţii declaraţiile din ultima perioadă - acest acord de desecretizare. Scrisoarea a fost trimisă pe 4 aprilie şi încă nu avem niciun răspuns scris", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

El a precizat că pe site-ul ANRM ar urma să fie publicate inclusiv anexele contractelor.

Surse participante la discuţia de marţi a premierului Mihai Ungureanu cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că şeful Guvernului a spus acestora că, la începutul lunii aprilie, a transmis conducerii Chevron o scrisoare în care a solicitat desecretizarea contractelor companiei americane în România, pentru această procedură fiind nevoie de acordul ambelor părţi.

"În discuţia avută cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, premierul a spus că, pe 4 aprilie, a transmis în mod oficial către Chevron o scrisoare în care solicită conducerii companiei americane acordul pentru desecretizarea contractelor şi că aşteaptă răspunsul lor pentru a putea face publice aceste contracte", au declarat, marţi, sursele citate.

Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa.

La sfârşitul lunii martie, Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

La începutul lunii aprilie, Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat într-o emisiune televizată că firma pe care o reprezintă nu are nimic împotrivă pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de şist.

El a spus că iniţiativa de a secretiza clauzele contractuale aparţine statului român şi nu companiei.

La rândul lor, reprezentanţii Guvernului român au arătat că aceste contracte sunt secretizate conform legislaţiei în vigoare, dar că pot fi prezentate public dacă există acordul ambelor părţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici