Guvernul a cerut FMI să accepte un deficit bugetar de 7,8% din PIB

Guvernul a solicitat FMI, în discuţia de joi seara, să accepte un deficit bugetar de 7,8% din PIB în 2009, cu 0,5 puncte procentuale peste ţinta agreată în luna august, iar instituţia financiară "este foarte probabil să accepte" această depăşire, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

26 afișări
Imaginea articolului Guvernul a cerut FMI să accepte un deficit bugetar de 7,8% din PIB

Guvernul a cerut FMI să accepte un deficit bugetar de 7,8% din PIB (Imagine: Mediafax Foto/ AFP)

"Este foarte probabil ca Fondul Monetar Internaţional să accepte un deficit de 7,8% din PIB. Ar putea fi 7,7-7,9%. Experţii încă discută, pentru a vedea de unde se poate tăia pe zona de cheltuieli, astfel încât deficitul să fie cât mai aproape de 7,3% din PIB", au arătat sursele citate, care au participat la discuţia de joi dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai FMI.

Potrivit acestora, varianta unei depăşiri a deficitului bugetar cu 0,5 puncte procentuale a fost luată în calcul încă de la amânarea de către Curtea Constituţională a deciziei privind proiectul de lege privind reorganizarea autorităţilor guvernamentale, act normativ care introduce şi concediul neplătit de zece zile în sectorul bugetar.

"Acum, după decizia Curţii, problema este în continuare neclară, deoarece nu pot fi acordate decât maximum patru zile de concediu neplătit pe lună, respectiv cel mult opt zile până la sfârşitul anului. Din această cauză s-a vorbit despre depăşirea deficitului, ţinta exactă urmând să fie stabilită. Oficialii FMI au spus că ar putea accepta această abatere, dat fiind contextul economic, dar au cerut să se înceapă reducerea cheltuielilor măcar în zona agenţiilor guvernamentale", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au convenit, în luna august, asupra unui deficit de 7,3% din PIB în acest an, faţă de ţinta de 4,6% stabilită la momentul încheierii acordului stand-by, în luna martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici