Guvernul a stabilit preţul minim de vânzare a acţiunilor Petrom: 0,3708 lei/titlu

Guvernul a stabilit un preţ minim de vânzare a celor 9,84% din acţiunile Petrom de 0,3708 lei/titlu, sub ultima cotaţie de la bursă de luni, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Economiei, Ion Ariton.

590 afișări
Imaginea articolului Guvernul a stabilit preţul minim de vânzare a acţiunilor Petrom: 0,3708 lei/titlu

Guvernul a stabilit preţul minim de vânzare a acţiunilor Petrom: 0,3708 lei/titlu (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Acţiunile OMV Petrom au încheiat şedinţa bursieră de luni la preţul de 0,381 lei/titlu. Stabilirea unui preţ minim sub cotaţia de la BVB sugerează că gradul de subscriere nu este foarte mare.

Preţul minim de subscriere a fost stabilit ca media cotaţiilor de la BVB din ultimele 52 de săptămâni, potrivit unor surse guvernamentale.

Sursele au declarat pentru MEDIAFAX că intermediarii ofertei au propus un preţ minim de 0,33 lei/acţiune, însă Executivul nu a fost de acord cu această valoare. Preţul propus de intermediari era cu 13,4% sub ultima cotaţie de luni.

Operaţiunea prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom are un preţ maxim de 0,46 lei/titlu. Astfel, preţul minim stabilit este cu peste 19% mai mic faţă cel maxim.

Dacă tot pachetul de acţiuni scos la vânzare va fi cumpărat la preţul maxim, statul va încasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro), iar dacă tilurile vor fi vândute la preţul minim pachetul valorează 2,06 miliarde de lei (483 milioane euro).

În cazul în care toate acţiunile vor fi subscrise la preţul minim, de 0,3708 lei/titlu, statul va încasa 2,066 miliarde lei (484 milioane euro), cu 19% mai puţin decât valoarea maximă vizată.

Investitorii care au subscris la un preţ sub valoarea minimă stabilită de Guvern au posibilitatea să vină cu noi ordine de cumpărare la cel puţin 0,3708 lei/titlu. Modificarea ordinelor va fi considerată o nouă subscriere.

La finalul ofertei se va stabili un preţ de execuţie a tranzacţiilor, iar investitorii care au subscris la un preţ mai mare decât cel final vor primi înapoi diferenţa.

Acţiunile Petrom sunt suspendate de la tranzacţionare pentru anunţul privind preţul minim de vânzare al acţiunilor Petrom.

Operaţiunea este intermediată de către consorţiul format din banca rusă de investiţii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities. Consorţiul a fost selectat la începutul lunii aprilie.

Acţiunile vor fi alocate în două tranşe, una de 85% pentru investitorii instituţionali şi alta de 15% pentru micii investitori. În ambele tranşe se va folosi aceeaşi metodă de alocare, primând preţul de subscriere şi, ulterior, fiind luat în calcul şi ordinea în care s-au introdus ordinele.

Astfel, la finalul ofertei este foarte posibil să rezulte două preţuri de execuţie.

Oferta se va încheia cu succes şi acţiunile vor fi vândute numai dacă investitorii au subscris cumulat minim 80% din tot pachetul scos la vânzare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici