Guvernul austriac a aprobat un plan de austeritate pentru echilibrarea finanţelor

Guvernul austriac a aprobat marţi un plan de austeritate în valoare de 27,9 miliarde de euro pentru reducerea deficitului public şi echilibrarea bugetului până în 2016.

175 afișări
Imaginea articolului Guvernul austriac a aprobat un plan de austeritate pentru echilibrarea finanţelor

Guvernul austriac a aprobat un plan de austeritate pentru echilibrarea finanţelor (Imagine: Shutterstock)

Planul include economii de 17,3 miliarde de euro, introducerea sau majorarea de impozite pentru venituri de 9,2 miliarde de euro, precum şi reforme în domeniul asigurărilor medicale, în scopul reducerii cheltuielilor cu 1,4 miliarde de euro.

Cea mai mare parte a economiilor urmează să fie făcute în sectorul pensiilor şi cel al pieţei muncii, cu un total de aproape 7 miliarde de euro.

Două măsuri în domeniul fiscalităţii sunt incerte, întrucât nu depind doar de Austria, una fiind legată de negocierile pentru un acord fiscal cu Elveţia, care ar trebui în primul an să aducă venituri de 1,1 miliarde de euro, iar apoi 50 de milioane euro pe an, iar cealaltă de înfiinţarea unei taxe pe tranzacţiile financiare la nivel european, din 2014.

Taxa pe tranzacţiile financiare ar trebui să aducă venituri estimate la 1,5 miliarde de euro, până în 2016.

Cancelarul social-democrat Werner Faymann a declarat că nu există alternativă la acest plan de austeritate, iar vicecancelarul conservator Michael Spindelegger şi-a exprimat regretul "pentru un medicament atât de amar pentru mulţi austrieci, dar necesar pentru recâştigarea sănătăţii" economiei.

Parlamentul austriac urmează să se propunţe asupra planului de austeritate la sfârşitul acestei luni.

Austria a propus totodată marţi înfiinţarea la nivelul Uniunii Europene a unui fond pentru susţinerea creşterii economice, în paralel cu pactul bugetar semnat de 25 din cele 27 de state membre.

Măsurile de austeritate au rolul reducerii deficitului bugetar care anul trecut a atins 3,3% din PIB, sub nivelul de 3,9% anticipat de guvern.

Guvernul speră ca anul viitor să aducă deficitul bugetar sub nivelul de 3% permis de Pactul de Stabilitate şi Creştere. Pentru 2016, autorităţile de la Viena au prevăzut un deficit bugetar zero.

Datoria publică a Austriei a fost anul trecut de 72,2% din PIB, sub nivelul de 73,6% prevăzut în buget, dar peste limita maximă de 60% din Pactul de Stabilitate.

În ianuarie, agenţia Standard&Poor’s a retrogradat ratingul Austriei de la nivelul maxim triplu "A" la "AA+", alături de alte ţări europene, din cauza expunerii băncilor la pieţele din Ungaria şi Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici