Guvernul avizează noi acorduri petroliere în Marea Neagră, cu asocierea Lukoil-Vanco International

Guvernul a avizat, miercuri, două acorduri petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare în perimetre româneşti de câte 1.000 km pătraţi din Marea Neagră, încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi asocierea de firme Lukoil Overseas-Vanco International.

769 afișări
Imaginea articolului Guvernul avizează noi acorduri petroliere în Marea Neagră, cu asocierea Lukoil-Vanco International

Guvernul avizează noi acorduri petroliere în Marea Neagră, cu asocierea Lukoil-Vanco International (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Valoarea investiţiilor din aceste perimetre se vor ridica în primii trei ani la 75 milioane dolari, urmând ca, în funcţie de rezultatele obţinute în această etapă, investiţiile să continue în următorii doi ani cu sume cuprinse între 80 şi 160 milioane dolari, se arată într-un comunicat al Executivului.

Guvernul a mai avizat recent încheierea unor astfel de acorduri cu firmele Petromar Resources, AuDAX Resources, Petro Ventures Europe, Blackstairs Energy şi Moesia Oil and Gas.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, săptămâna trecută, că Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, ca firmele care derulează lucrări de foraje şi prospecţiuni submarine în platoul continental românesc al Mării Negre să fie scutite de obligaţia de a obţine autorizaţie de construcţie, printre companiile care vor beneficia de această decizie fiind OMV Petrom (SNP), Exxon şi Lukoil.

Ordonanţa relevă că unul dintre motivele pentru care Guvernul a decis să elimine obligativitatea autorizaţiei este legat de lucrările programate de OMV Petrom şi grupul american Exxon Mobil în perimetrul petrolier Neptun din Marea Neagră, companii cărora autorităţile nu doresc să le impună "un timp suplimentar de aşteptare".

Eliminarea obligaţiei autorizaţiei de construcţie mai este explicată, în documentul citat, şi prin faptul că, în baza acordurilor de concesiune aprobate de Guvern, vor intra în vigoare cinci noi acorduri de concesiune petrolieră în Marea Neagră şi că lucrările ar trebui începute în trimestrul II al anului viitor, dar că planificarea acestora nu va fi posibilă în lipsa acestei decizii.

În vara anului trecut, ANRM a anunţat că a acordat, prin licitaţie, 20 de perimetre pentru explorare, dintre care cele cinci perimetre din Marea Neagră au fost câştigate de asocierile Lukoil Overseas-Vanco International, Melrose Resources-Petromar Resources şi de compania Petro Ventures.

În august 2011, ANRM a anunţat că ar putea scoate la licitaţie, cel mai devreme anul viitor, alte licenţe de explorare pentru şase perimetre de petrol şi gaze din Marea Neagră.

Un alt beneficiar al deciziei Guvernului este Sterling Resources din Canada, care deţine două concesiuni- perimetrele Midia şi Pelican din Marea Neagră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici