Guvernul francez cere Alcatel-Lucent să revizuiască planul de a concedia 10.000 de angajaţi

Guvernul francez a cerut miercuri grupului franco-american Alcatel-Lucent să revizuiască planul de a concedia 10.000 de angajaţi, reprezentând 14% din total, iar perspectiva unui conflict prelungit asupra strategiei de revenire pe profit a cauzat scăderea acţiunilor.

113 afișări
Imaginea articolului Guvernul francez cere Alcatel-Lucent să revizuiască planul de a concedia 10.000 de angajaţi

Guvernul francez cere Alcatel-Lucent săi revizuiască planul de a concedia 10.000 de angajaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat că Alcatel-Lucent trebuie să revizuiască planul anunţat marţi, care prevede concedieri de până la 10.000 de angajaţi la nivel global în următorii doi ani şi închiderea unor birouri, urmând ca operaţiunile să se concentreze în jurul unui număr mai restrâns de centre de afaceri, potrivit Wall Street Journal.

În Franţa, Alcatel-Lucent intenţionează să desfiinţeze 900 de locuri de muncă, să închidă birouri şi să elimine alte 900 de posturi prin subcontractare şi transferuri interne.

"Vrem să reducem numărul de locuri de muncă pierdute. (...) Cer ca proiectul să fie revizuit", a spus Ayrault, miercuri, la un post de radio.

Reacţia la planul Alcatel este cea mai recentă încercare a guvernului francez de a influenţa măsurile de restructurare ale marilor companii, într-o perioadă de creştere economică slabă şi şomaj ridicat.

O nouă lege care ar trebui să crească flexibilitatea pe piaţa muncii asigură guvernului francez un rol în ratificarea programelor de concediere ale marilor companii, după ce acestea au negociat cu sindicatele, a declarat un purtător de cuvânt al executivului.

"În primă etapă este important să existe dialog social în cadrul companiei. (...) Apoi, în a doua fază, avem posibilitatea de a ratifica sau nu planul privind locurile de muncă", a spus purtătorul de cuvânt.

Într-un caz similar, PSA Peugeot Citroën a anunţat în iulie 2012 un plan de a concedia 8.000 de angajaţi şi de a închide o fabrică în Franţa, dar guvernul a impus luni de negocieri, după care a avizat programul aproape fără modificări, dar cu angajamentul Peugeot de a-i ajuta pe foştii angajaţi să-şi găsească noi slujbe.

Opoziţia guvernului ar putea determina Alcatel să revizuiască o parte din concedieri şi să accepte concesii mai mari în negocierile cu sindicatele.

De asemenea, executivul ar putea forţa compania să vândă unele active sau divizii altor companii franceze, în încercarea de a păstra locuri de muncă, a afirmat un director de la o companie telecom din Franţa.

Investitorii au reacţionat negativ la intervenţia premierului francez. Cotaţia Alcatel-Lucent a scăzut miercuri cu până la 7,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici