Guvernul impune plafon de venituri de 8.000 lei în firme de stat, 90% din diferenţă cedată statului

Guvernul a decis să introducă un plafon maximal de 8.000 lei al veniturilor obţinute de angajaţi din companii de stat, iar din câştigul care depăşeşte acest plafon o cotă de 90% să fie vărsată într-un fond de solidaritate, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

66 afișări
Imaginea articolului Guvernul impune plafon de venituri de 8.000 lei în firme de stat, 90% din diferenţă cedată statului

Premierul Emil Boc (Imagine: Alex Chitu/Mediafax Foto)

Executivul a decis totodată ca reprezentanţii statului în adunările generale ale acţionarilor din companiile unde statul este acţionar minoritar să îşi doneze indemnizaţia într-un cont de solidaritate, refuzul fiind sancţionat prin înlocuirea acestora din AGA.

Deciziile au fost luate în şedinţa de miercuri seara a Guvernului.

Surse oficiale au declarat, la începutul lunii iunie, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul va stabili un plafon salarial maximal pentru angajaţii companiilor de stat şi cei ai regiilor autonome, iar din câştigul care depăşeşte acest plafon o cotă de peste 70% va fi vărsată într-un fond de solidaritate.

Sursele precizau că procedura va fi reglementată printr-un memorandum care urmează să fie avizat de Guvern. În memorandumul guvernamental, virarea sumelor va fi prezentată ca având un caracter "benevol", dar va reprezenta practic o decizie a acţionarilor şi conducerii acestor companii şi regii de stat.

"Adunările generale ale acţionarilor şi consiliile de administraţie vor fi mandatate să ceară managerilor din aceste companii şi regii să vireze unele sume către fondul de solidaritate. Va fi un plafon salarial, iar din ce trece de acest plafon o cotă de peste 70% va fi virată la fond. Reducerea cu 25% a salariilor în cadrul acestor companii de stat nu este posibilă şi nu va fi aplicată", au arătat sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici