Guvernul mizează pe încasări de 421 milioane lei din impozit pe tichete de masă şi drepturi de autor

Guvernul estimează că va obţine în al doilea semestru un plus de încasări de 345 milioane lei din impozitarea cu 16% a tichetelor de masă şi venituri suplimentare totale de 76 milioane lei din introducerea CAS la venituri din drepturi de autor simultan cu reducerea cotei deductibile de la 40% la 25%.

24 afișări
Imaginea articolului Guvernul mizează pe încasări de 421 milioane lei din impozit pe tichete de masă şi drepturi de autor

Guvernul mizează pe încasări de 421 milioane lei din impozit pe tichete de masă şi drepturi de autor (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Prognozele sunt indicate într-un set de documente redactate de Ministerul Finanţelor privind impactul calculat al impozitelor aplicate asupra tichetelor de masă şi drepturilor de autor.

Documentele relevă că Guvernul se aşteaptă ca impozitarea tichetelor de masă, începând cu 1 iunie, să aibă un impact pozitiv asupra nivelului încasărilor de 345 milioane lei la nivelul a şase luni ale anului 2010, date bazate pe faptul că în 2009 au fost distribuite 499,4 milioane tichete cu o valoare totală de 4,2 miliarde lei.

Valoarea medie a tichetelor de masă în anul 2010 este 8,72 lei/tichet.

În ceea ce priveşte impozitarea veniturilor din drepturi de autor, Guvernul anunţă introducerea pentru acestea a cotelor de contribuţii de asigurări sociale de stat şi estimează că impozitarea va genera în ultimele şase luni ale anului încasări suplimentare de 65 milioane lei, respectiv 0,012% din PIB.

"Se consideră introducerea cotelor de contribuţii de asigurări sociale de stat, a altor contribuţii pentru angajat şi angajator. Impactul estimat este de 0,012% din PIB în 2010 (6 luni), respectiv 65 milioane lei", se arată în document.

Guvernul anunţă totodată diminuarea cheltuielii deductibile de la 40% la 25% în cazul drepturilor de proprietate intelectuală, cu încasări estimate la 11 milioane lei.

Guvernul s-a angajat, prin memoramdumul suplimentar de înţelegere convenit cu FMI şi UE, să extindă baza de impunere pentru impozitul pe venit incluzând şi tichetele de masă, veniturile din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare, şi plăţile compensatorii şi să elimine scutirile de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.

Ministrul Finanţelor a anunţat totodată impozitarea cu 16% a veniturilor din drepturi de autor, activităţi bursiere, a dobânzii produse de depozitele bancare, a persoanelor fizice autorizate, a contractelor de mandate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici