Guvernul plăteşte datoriile unor importatori români pentru a nu strica relaţia cu SUA

Guvernul a decis să acopere integral de la buget ratele de capital şi dobânzile, în sumă totală de 5,4 milioane dolari, aferente unui credit acordat în 1992 de Guvernul Statelor Unite în vederea cumpărării de bumbac din SUA prin importatori români, după ce firmele au refuzat să mai achite datoria.

33 afișări
Imaginea articolului Guvernul plăteşte datoriile unor importatori români pentru a nu strica relaţia cu SUA

Guvernul plăteşte datoriile unor importatori români pentru a nu strica relaţia cu SUA (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Pentru a nu deteriora relaţiile cu SUA, Guvernul a decis, printr-un proiect de lege aprobat recent, ca ratele de capital şi dobânzile aferente unei cote-părţi din credit să fie rambursate de la bugetul de stat, eşalonat, până în anul 2022, încercând în acelaşi timp să recupereze suma în instanţă de la firmele româneşti implicate în contract.

Intenţia de a "nu deteriora relaţiile comerciale şi diplomatice cu SUA" este prezentată în proiectul de lege aprobat de Guvern.

În anul 1992, Guvernul american a acordat Executivului de la Bucureşti un credit comercial de 10 milioane dolari, pe termen de 30 ani, cu 6 ani perioadă de graţie şi dobândă de 3% pe an, pentru cumpărarea de bumbac fibră din SUA. Pentru realizarea importului au fost selectaţi prin licitaţie publică cinci operatori specializaţi în operaţiuni de comerţ exterior, respectiv Românoexport, Tricorom, Textilcotton, Impex Overseas şi Tuvic Impex.

Firmele au încheiat contracte de mandat special prin care s-au angajat să importe bumbacul din SUA şi să ramburseze ratele scadente şi dobânzile aferente creditului.

Importatorii au plătit dobânzile până în 1998, după care, odată cu scadenţa primelor rate de capital, au încetat plăţile motivând că întreprinderile cărora le-au vândut bumbacul nu au achitat contravaloarea mărfii.

Pentru partenerul american, Guvernul este ţinut dator cu 5,4 milioane dolari, reprezentând rate de capital şi dobânzi aferente cotei-părţi din credit.

Executivul român a rambursat de la buget ratele de capital şi dobânzile pentru cota-parte din credit pe perioada 1998-2005 şi a decis recent, printr-un proiect de lege, să continue aceste plăţi şi pentru intervalul 2006-2022.

Firmele rău-platnice au fost acţionate în instanţă, pentru recuperarea banilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici