Guvernul s-a obligat să se supună permament unui audit al CE pe deficit, pentru "încredere în cifre"

Guvernul a promis Comisiei Europene că se va supune permanent unui audit în ceea ce priveşte cifrele privind deficitul bugetului general consolidat, pentru "menţinerea încrederii" în datele raportate Executivului UE, relevă forma finală a Memorandumului suplimentar de înţelegere convenit cu UE.

69 afișări
Imaginea articolului Guvernul s-a obligat să se supună permament unui audit al CE pe deficit, pentru "încredere în cifre"

Guvernul s-a obligat să se supună permament unui audit al CE pe deficit, pentru "încredere în cifre" (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Acceptarea acestui audit este primul angajament asumat în memorandumul convenit cu UE în vara acestui an şi adoptat, miercuri, de Guvern.

"Avându-se în vedere modificarea perspectivelor economice pentru anul 2010 apărută de la evaluarea programului din luna ianuarie 2010, ţinta de deficit ESA95 pentru anul 2010, de 6,4% din PIB, din primul Memorandum suplimentar va fi înlocuită cu o ţintă de 7,3% din PIB în termeni ESA95 (6,8% din PIB în termeni de numerar). Pentru menţinerea încrederii în cifrele privind deficitul bugetului general consolidat, Guvernul României este gata să supună aceste cifre în permanenţă unui audit. Progresele în materie de consolidare fiscală vor fi monitorizate în raport cu această nouă ţintă", se arată în document.

O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene s-a aflat în perioada 26 iulie-4 august la Bucureşti pentru o nouă revizuire a acordului, fiind evaluat modul în care România a îndeplinit criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii iunie şi discutat noul set de prognoze macroeconomice.

Şeful delegaţiei Executivului UE, Laurent Moulin, a declarat la încheierea misiunii că a treia tranşă din împrumutul acordat României de către Comisia Europeană, în sumă de 1,2 miliarde de euro, va fi virată în a doua parte a lunii septembrie.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 miliarde euro.

Până în prezent, România a primit tranşe în valoare de 10,7 miliarde de euro de la Fond, 2,5 miliarde de euro de la Comisie şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici