Guvernul şi FMI au convenit ca Electrica să nu mai fie inclusă printre companiile cu manager privat

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au convenit ca Electrica SA să nu mai fie inclusă pe lista companiilor de stat la care va fi numit un manager privat, după ce furnizorul de energie electrică a fost inclus în această categorie în negocierile iniţiale dintre cele două părţi.

450 afișări
Imaginea articolului Guvernul şi FMI au convenit ca Electrica să nu mai fie inclusă printre companiile cu manager privat

Guvernul şi FMI au convenit ca Electrica să nu mai fie inclusă printre companiile cu manager privat (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax foto)

Scrisoarea de intenţie convenită în final de Guvern cu FMI, în urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie, nu mai prevede includerea Electrica printre companiile de stat cu management privat, aşa cum stabilea proiectul scrisorii.

Pe lista primelor companii care vor avea manager privat au fost însă menţinute Poşta Română, Tarom, Electrificare CFR, SN Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm şi Oltchim.

CFR Marfă a fost scoasă din această categorie şi introdusă într-un proces de privatizare cu un investitor strategic, care să fie încheiat până la sfârşitul lunii octombrie a anului viitor şi în care să poată fi implicate BERD şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale.

În acelaşi timp, pe lista companiilor la care va fi numit un manager privat ulterior în cursul anului viitor a fost inclusă CN Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Pe această listă se mai află CFR SA, CFR Călători, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica şi Romgaz.

La începutul lunii decembrie, Guvernul a avizat cadrul legal care permite începând cu anul viitor angajarea de manageri privaţi în companii de stat, stabilind totodată ca nivelul remuneraţiei acestora să nu fie stabilit prin lege, ci prin negociere între acţionarii companiei respective şi persoana selectată pentru postul de manager.

Ministerul Economiei a prelungit până în 20 ianuarie 2012 perioada în care firmele de recrutare vor putea depune oferte pentru participarea la licitaţia de selectare a directorilor generali pentru patru companii de stat şi a scăzut totodată plafonul privind cifra de afaceri a ofertanţilor.

În prima etapă vor fi selectaţi directori profesionişti pentru companiile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), Electrica Furnizare, Hidroelectrica şi Romarm.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici