Guvernul ungar vrea să concedieze 25.000 de bugetari în 2011

Guvernul ungar intenţionează să concedieze anul viitor circa 25.000 de angajaţi din sectorul public şi ar putea introduce o taxă specială în sectorul energiei, pentru a respecta angajamentul faţă de UE privind reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, potrivit unui site local citat de Reuters.

20 afișări
Imaginea articolului Guvernul ungar vrea să concedieze 25.000 de bugetari în 2011

Guvernul ungar vrea să concedieze 25.000 de bugetari în 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Respectarea angajamentului referitor la deficitul bugetar este esenţială pentru păstrarea încrederii investitorilor şi atragerea de fonduri UE.

Este puţin probabil însă ca autorităţile să comunice măsuri concrete de austeritate înaintea alegerilor locale din această lună.

Pe site-ul index.hu a a apărut marţi o ştire potrivit căreia ministerele trebuie să reducă numărul de angajaţi cu 5%, în 2011, iar unele instituţii de stat cu 10%, potrivit unui proiect al bugetului aferent anului viitor.

Măsurile ar putea duce la concedierea a până la 25.000 de angajaţi, la reducerea bonusurilor, în timp ce alte zeci de mii de persoane şi-ar putea pierde slujbele dacă statul va reduce finanţarea autorităţilor locale.

Ministerul Economiei nu a comentat informaţia. Reprezentanţii instituţiei au răspuns însă unor întrebări anterioare ale Reuters privind posibile concedieri că guvernul vrea să facă administraţia publică mai eficientă şi mai puţin costisitoare.

Index.hu estimează că economiile aduse de astfel de măsuri ar putea fi de până la 300 miliarde forinţi (1,52 miliarde dolari), respectiv 1% din PIB.

Separat, site-ul a relatat, fără să menţioneze sursa informaţiei, că guvernul va menţine în 2011 taxa pentru sectorul financiar, menită să aducă în acest an 200 de miliarde de forinţi (un miliard de dolari) şi va introduce o taxă specială pentru sectorul energetic, care va alimenta bugetul cu 30 miliarde de de forinţi.

Din ianuarie 2012, guvernul va reduce impozitul pe profit la nivelul 10% pentru toate companiile, măsura urmând să fie aprobată anul viitor. În luna mai, guvernul a redus impozitul pe profit de la 19% la 10% pentru companiile cu venituri de sub 500 milioane de forinţi. Pentru venituri mai mari, impozitul a fost menţinut la 19%.

În cazul populaţiei, impozitul pe venit va fi de anul viitor de 16%, iar sistemul va include deduceri personale progresive, în funcţie de numărul de copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici