Guvernul a avizat bugetul Metrorex

Guvernul a avizat, miercuri, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an al companiei Metrorex, cu majorarea salarială decisă la sfârşitul anului trecut, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

31 afișări
Imaginea articolului Guvernul a avizat bugetul Metrorex

Guvernul va aproba miercuri bugetul Metrorex (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

La sfârşitul anului trecut a fost aprobat bugetul Metrorex pe 2008, cu o majorare salarială de 23%. Decizia de miercuri a Guvernului presupune menţinerea nivelului de creştere salarială pentru angajaţii Metrorex la nivelul anului trecut.

Informaţia avizării bugetului a fost confirmată ulterior de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, care a declarat, la sfârşitul şedinţei, că Guvernul a aprobat, miercuri, bugetul Metrorex pe 2009, cu reduceri de cheltuieli.

"În scopul reducerii cheltuielilor, au fost operate reduceri cu 40% ale cheltuielilor materiale, au fost anulate cheltuielile cu reclama şi publicitatea, precum şi unele cheltuieli cu personalul, între care fondurile aferente tichetelor de vacanţă şi tichetelor cadou", a spus oficialul guvernamental.

Întrebată de presă dacă a fost aprobată majorarea salarială solicitată de sindicate, Ioana Muntean a precizat că majorarea este "cea aprobată la sfârşitul anului 2008".

Angajaţii de la metrou au anunţat că intră joi în grevă de avertisment de două ore, trenurile urmând să plece pe trasee cu o oră întârziere, la ora şase, chiar dacă a fost aprobat bugetul, dar fără majorări salariale, iar sindicaliştii ameninţă că din 17 noiembrie vor declanşa greva generală pe termen nelimitat.

"Dacă s-a aprobat bugetul cu majorarea salarială de anul trecut este egal cu zero pentru noi. Vom merge mai departe cu protestele, vom organiza greva de avertisment, iar apoi dacă ne convoacă la negocieri vom vedea ce se va întâmpla", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, secretarul general al Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Florin Crişu.

Ministrul interimar al Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat, înaintea şedinţei de guvern, că bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2009 al companiei Metrorex va primi, miercuri, avizul Executivului.

"Cei de la metrou vor în fiecare an să aibă măriri de salarii. Stau mult acolo şi nu vor să vadă realitatea de afară. Au primit o mărire de 23% în 2008 şi cu 26% în 2009 ar fi 50% deja. Nu am cum să discut deloc despre nicio mărire salarială", a spus Berceanu.

În 29 octombrie, circa 700 de sindicalişti de la metrou s-au adunat în faţa Ministerului Transporturilor, pentru a protesta faţă de refuzul administraţiei Metrorex de a începe negocierile pentru un nou Contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi expira la 1 noiembrie, şi cereau o majorare a salariilor cu 26%.

USLM anunţa atunci că a înaintat adrese administraţiei încă din 25 august pentru începerea negocierilor unui nou Contract colectiv, dar că administraţia a motivat că negocierile legate de salarii nu pot începe deoarece nu a fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici