Guvernul va discuta în şedinţa de miercuri despre prelungirea programului "Prima Casă"

Preşedintele PDL, premierul Emil Boc, a declarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, că în şedinţa de miercuri a Executivului se va discuta despre prelungirea programului "Prima Casă", la care se vor aduce unele modificări.

28 afișări
Imaginea articolului Guvernul va discuta în şedinţa de miercuri despre prelungirea programului "Prima Casă"

Guvernul va discuta în şedinţa de miercuri despre prelungirea programului "Prima Casă" (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

"Vom discuta în Guvern şi vă vom informa cu privire la decizia noastră cu privire la acest program. Aşa cum am spus, el va continua, dar va fi restructurat astfel încât să putem pune un accent şi mai mare pe locuinţele care se construiesc de la zero", a spus Boc.

Premierul a spus că discuţia va avea loc miercuri, în şedinţa Guvernului.

Reprezentanţi ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, ai Ministerului Finanţelor şi ai BNR se vor întâlni miercuri pentru a discuta despre deblocarea programului "Prima Casă" şi modificările care vor fi aduse, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

FNGCIMM nu mai acceptă dosare de la bănci pentru "Prima Casă", deoarece nu a fost aprobat încă în Guvern un act normativ privind sumele care urmează să fie utilizate în acest an.

"Programul «Prima Casă» va fi deblocat în momentul în care un act normativ dispune că o parte din plafonul neutilizat pentru anul trecut va putea fi utilizat şi în 2010", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet.

El a arătat că Fondul a primit anul trecut aproximativ 11.500 de cereri în cadrul programului "Prima Casă", valoarea garanţiilor acordate însumând 485 de milioane de euro. Astfel, din plafonul de un miliard de lei aprobat iniţial ar rămâne o sumă de 515 milioane de euro, care ar putea fi transferată pentru acordarea de garanţii în 2010.

"Dacă se va face o suplimentare, se va face doar pentru case noi, ce urmează a fi construite. Acesta este însă doar opinia mea. Înţeleg că sunt preocupări în această zonă", a mai spus Şaramet.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat recent că programul "Prima Casă" ar putea fi modificat, pentru susţinerea construcţiei de locuinţe, nu doar pentru achiziţii, în contextul în care există un plafon de jumătate de miliard de euro neutilizat.

Surse ministeriale au declarat la finele lunii decembrie pentru MEDIAFAX că una dintre modificările programului "Prima Casă" este aceea că statul va verifica mai des decât doar o dată la trei luni gradul de utilizare de către bănci a plafonului alocat în programul "Prima Casă".

De asemenea, statul va efectua realocări de garanţii, iar persoanele care cumpără locuinţe cu garanţii de stat nu vor avea dreptul să întrăineze în niciun mod casa timp de 5 ani.

Potrivit surselor, noile reguli vor fi introduse prin modificarea legislaţiei privind derularea programului "Prima Casă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici