Guvernul va înfiinţa la 1 iulie "Registrul operatorilor intracomunitari", pentru reducerea evaziunii

Guvernul va înfiinţa, la 1 iulie, "Registrul operatorilor intracomunitari", care va include toate persoanele impozabile şi companiile care efectuează operaţiuni intracomunitare, măsura având ca scop o mai bună monitorizare a acestora, creşterea veniturilor la buget şi diminuarea evaziunii fiscale.

217 afișări
Imaginea articolului Guvernul va înfiinţa la 1 iulie "Registrul operatorilor intracomunitari", pentru reducerea evaziunii

Guvernul va înfiinţa la 1 iulie "Registrul operatorilor intracomunitari", pentru reducerea evaziunii (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

"Începând cu data de 1 iulie 2010, se înfiinţează «Registrul operatorilor intracomunitari», care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, obţinut de MEDIAFAX.

Iniţiativa a fost anunţată anterior de preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, care a afirmat că va fi creat un registru operativ intracomunitar, în care va exista o evidenţă instituţionalizată a tuturor persoanelor care fac achiziţii din produse fiscale cu risc mare, scopul acestei măsuri fiind combaterea evaziunii fiscale.

Potrivit proiectului, la data solicitării înregistrării în scopuri de TVA, persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile vor solicita organului fiscal competent şi înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare.

Solicitările de înscriere în Registrul operatorilor intracomunitari se vor depune la organele fiscale competente începând cu data de 1 iunie.

Nu pot fi înscrise în registrul respectiv persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, şi nici persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care au solicitat anularea înregistrării în scopuri de TVA sau aceasta le-a fost anulată din oficiu, de către organul fiscal.

În ceea ce priveşte evaziunea fiscală, Blejnar a anunţat săptămâna trecută că în perioada următoare ANAF va declanşa acţiuni de verificare "mult mai drastice" în vederea combaterii acestui fenomen prin măsurile organizatorice şi legislative, dar nu a stabilit în cadrul negocierilor cu FMI un procent de reducere a acesteia.

Întrebat care este nivelul evaziunii fiscale în România, Blejnar nu a dorit să facă o cuantificare, dar a recunoscut că nivelul este "destul de mare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici