Guvernul va reintroduce sistemul acordurilor de reeşalonare a datoriilor pentru firme

Guvernul va reintroduce sistemul acordurilor de reeşalonare la plată a obligaţiilor restante ale companiilor, la care s-a renunţat din 2005, şi va modifica sistemul de penalităţi pentru neconformare la achitarea datoriilor, prin stabilirea de dobânzi şi amenzi separate pentru întârzierea la plată.

83 afișări
Imaginea articolului Guvernul va reintroduce sistemul acordurilor de reeşalonare a datoriilor pentru firme

Guvernul va reintroduce sistemul acordurilor de reeşalonare a datoriilor pentru firme

Noile politici avute în vedere de Guvern pentru recuperarea arieratelor sunt prezentate în proiectul programului de convergenţă pentru perioada 2009-2012.

"Politica de recuperare a arieratelor se va realiza prin reintroducerea acordurilor de reeşalonare cu contribuabilii, modificarea sistemului de penalităţi pentru neconformare, prin stabilirea de dobânzi şi amenzi separate pentru întârzierea la plată, şi îmbunătăţirea evidenţei fiscale prin dematerializarea dosarului fiscal al contribuabilului şi introducerea unui sistem de arhivare electronică a informaţiilor", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.

Sursa citată relevă totodată că un program de reducere a arieratelor sectorului public va fi introdus până în luna aprilie 2011.

Surse ministeriale au declarat agenţiei MEDIAFAX, la sfârşitul lunii ianuarie, că statul va introduce, până la sfârşitul lunii mai, în conformitate cu procedurile UE, un sistem de eşalonări la plată a obligaţiilor fiscale restante acumulate de către companii, pentru a sprijini investitorii în perioada de criză, dar cu clauze asiguratorii care să garanteze achitarea integrală a datoriilor.

În primăvara anului 2005, fostul Guvern a anunţat că va renunţa la acordarea de eşalonări şi reeşalonări la plata datoriilor către bugetul de stat, considerând că aceste facilităţi nu au avut efecte pozitive asupra nivelului de colectare şi că sistemul a fost "unul păgubos", deoarece foarte multe întreprinderi care au utilizat facilitatea s-au dovedit neviabile, au adoptat un comportament incorect şi şi-au finanţat dezvoltarea pe banii bugetului.

Programul de convergenţă este revizuit în fiecare an şi transmis la Comisia Europeană după aprobarea de către Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici