Guvernul va subvenţiona în 2015 mai multă energie verde, dar spune că preţul nu va creşte

Cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie va creşte anul viitor la 11,9% din consumul final brut de electricitate, de la 11,1% în anul curent, dar impactul în facturi se va menţine la nivelul actual, de 35 lei/MWh.

1230 afișări
Imaginea articolului Guvernul va subvenţiona în 2015 mai multă energie verde, dar spune că preţul nu va creşte

Guvernul va subvenţiona în 2015 mai multă energie verde, dar spune că preţul nu va creşte (Imagine: Shutterstock)

"ANRE a informat Guvernul, la data de 30 iunie 2014, cu privire la cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2015, la nivelul de 11,9%. (...) Impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică se menţine constant la nivelul celui considerat pentru anul 2014, respectiv de 35 lei/MWh, având în vedere că pentru atingerea obiectivului naţional nu sunt necesare eforturi suplimentare din partea consumatorilor", potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre a Guvernului.

Proiectul de act normativ a fost elaborat de Ministerul Economiei şi Departamentul pentru Energie.

Potrivit angajamentelor asumate de România faţă de Uniunea Europeană, ponderea energiei regenerabile în consumul final brut de energie va trebui să ajungă în 2020 la 24%. Directivele europene prevăd ca în perioada 2015-2016 această cotă să fie de 20,59%.

Guvernul susţine însă că "se constată că pană în prezent traiectoria orientativă a fost îndeplinită şi depăşită". Pentru 2014 cota obligatorie a fost stabilită de Guvern la 11,1%, impactul în facturi fiind de 35 lei/MWh de electricitate.

"Impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică se menţine constant la nivelul celui considerat pentru anul 2014, respectiv de 35 lei/MWh, având în vedere că pentru atingerea obiectivului naţional nu sunt necesare eforturi suplimentare din partea consumatorilor", se precizează în nota de fundamentare.

Potrivit datelor ANRE, impactul mediu al contribuţiei pentru energia regenerabilă în factura consumatorului final în anul 2012 a fost de 29 lei/MWh.

În 2013, impactul în factura consumatorului final a contribuţiei pentru energia regenerabilă a crescut de la 30 lei la 53 lei/MWh la începutul anului, dar a coborât la 35 lei după ce Guvernul a diminuat sprijinul acordat producţiei de energie din surse regenerabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici