Guvernul vrea introducerea unui nou CONTRACT DE MUNCĂ, de tip teleworking, până în luna octombrie. Ce avantaje prezintă acest tip de contract

Guvernul vrea legiferarea unui nou contract de muncă, de tip teleworking, respectiv munca de la distanţă folosind tehnologia informaţiei, un mijloc pentru angajatori de a-şi moderniza organizarea muncii, dar şi unul pentru autonomia sporită a angajaţilor.

5082 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea introducerea unui nou CONTRACT DE MUNCĂ, de tip teleworking, până în luna octombrie. Ce avantaje prezintă acest tip de contract

Guvernul vrea introducerea unui nou de contract de muncă, de tip teleworking (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Potrivit unui răspuns acordat MEDIAFAX, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale îşi propune să elaboreze proiectul de act normativ având ca obiect reglementarea activităţii de teleworking (telemunca).

”Teleworking-ul reprezintă atât un mijloc pentru angajatori de a-şi moderniza organizarea muncii, precum şi un mijloc pentru angajaţi de a-şi reconcilia munca şi viaţa socială, oferindu-le autonomie sporită în realizarea sarcinilor ce le revin. În contextul politicilor sociale europene MMJS îi propune să încurajeze această formă nouă de organizare a muncii, astfel încât flexibilitatea şi securitatea să meargă mână în mână, iar calitatea locurilor de muncă să fie sporită iar şansele de integrare a persoanelor cu dezabilităţi pe piaţa muncii să crească”, se arată în răspunsul oferit de MMJS.

TITLURILE ZILEI

Potrivit documentului, o persoană care lucrează prin teleworking va fi orice persoană care lucrează de la distanţă conform folosind tehnologia informaţiei, în cadrul unui contract de muncă în care activitatea care ar putea fi efectuată şi la sediul sauspaţiile angajatorului, este efectuată în mod regulat în afara sediului sau spaţiilor respective.

”În vederea elaborării proiectului de act normativ susmenţionat, s-a constituit un grup de lucru la nivel de experţi format din reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi ai Inspecţiei Muncii. După finalizarea proiectului, acesta va fi pus în dezbatere publică în special cu reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale şi ai mediului de afaceri. Menţionăm că data de adoptare a proiectului de act normativ este octombrie 2017”, se mai arată în documentul Ministerului Muncii.

Potrivit acestuia, referitor la condiţiile de angajare, persoanele care vor lucrează în regim de teleworking beneficiază de aceleaşi drepturi, garantate prin legislaţia şi prin contractele colective aplicabile, ca şi persoanele similare care prestează activităţi în sediul angajatorului, iar angajatorul va fi răspunzător pentru luarea măsurilor necesare, în special în ceea ce priveşte software-ul, pentru a asigura protecţia datelor utilizate şi prelucrate de persoana care lucrează în regim de teleworking în scop profesional.

Măsura a fost vehiculată şi în 2007, de ministrul Muncii de atunci, Paul Păcuraru. El a susţinut, la o conferinţă internaţională care s-a desfăşurat la Veneţia, promovarea utilizării tehnologiei informaţiei şi a comunicării ca instrumente care să permită modernizarea modului de lucru (teleworking), extinderea măsurilor de protecţie specifice salariaţilor şi asupra categoriei lucrătorilor independenţi, dar şi măsuri de îmbunătăţire a combaterii muncii nedeclarate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici