Guvernul vrea să înlăture clauzele de sancţiuni la schimbarea şefului EximbBank

Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, că Guvernul va face demersurile necesare pentru înlăturarea, în instanţă, a clauzelor contractuale care impun sancţiuni financiare de 500.000 de euro în cazul schimbării directorului general de la EximBank.

20 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea să înlăture clauzele de sancţiuni la schimbarea şefului EximbBank

Guvernul vrea să înlăture clauzele de sancţiuni la schimbarea şefului EximbBank (Imagine: Petrică Tănase/Mediafax Foto)

Boc a afirmat că acest lucru este unul "incorect", iar clauzele sunt "imorale".

"Vom întreprinde demersurile necesare pentru înlăturarea în instanţă a clauzelor contractuale care impun sancţiuni financiare de 500.000 de euro în cazul schimbării directorului de la EximBank. Nu se poate să pui clauze în acest fel. Adică Ursache de la PSD centrează, iar Costea de la Eximbank dă cu capul. Nu se poate să continuăm aceste demersuri. Ei şi-au stabilit aceste clauze, Ursache în calitate de preşedinte AVAS şi Costea în calitate de preşedinte EximBank", a spus Boc.

Potrivit acestuia, Guvernul va pregăti cadrul juridic pentru acţionarea în instanţă în vederea eliminării "acestor clauze incorecte din punct de vedere juridic şi care nu răspund nevoilor statului de drept".

Săptămâna trecută, Boc a cerut EximBank să reducă salariul conducerii de la circa 20.000 euro în prezent la 1.000 de euro, corespunzător indemnizaţiei unui secretar de stat, după modelul Fondului Proprietatea, avertizând că altfel vor fi identificate şi alte soluţii pentru a efectua diminuarea.

În octombrie 2009, preşedintele Traian Băsescu a declarat că EximBank, condusă de Ionuţ Costea, cumnatul liderului PSD Mircea Geoană, ar fi trebuit să rămână în regimul instituţiilor statului şi să fie supusă legii unice de salarizare a funcţionarilor publici, fiind o bancă alimentată cu bani de la buget.

EximBank a precizat atunci că remuneraţiile conducerii băncii au fost aprobate în AGA, singurul for care poate decide modificarea lor, însă managementul băncii va respecta o eventuală decizie a instituţiilor statului de shimbare a sistemului de plată a executivilor din instituţiile financiar-bancare cu capital de stat.

Instituţia de credit preciza, totodată, că remuneraţia conducerii executive actuale este aceeaşi cu a conducerii anterioare şi nu a fost modificată ca urmare a numirii sau în timpul prezentului mandat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici