Guvernul vrea să propună FMI reducerea taxelor pe salarii

Reducerea cotei unice de impozitare, creşterea salariului minim la 700 de lei şi diminuarea contribuţiilor la 41% sunt principalele măsuri pe care Guvernul le va prezenta delegaţiei FMI, scrie "Gândul".

15 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea să propună FMI reducerea taxelor pe salarii

Guvernul vrea să propună FMI reducerea taxelor pe salarii (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Guvernul intenţionează să se prezinte în faţa delegaţiei FMI cu o nouă cotă unică de impozitare, cu un nivel mai scăzut al contribuţiei pentru salarii şi cu o uşoară majorare a veniturilor aflate la coada grilei.

Potrivit unor surse din conducerea PDL citate de "Gândul", premierul Emil Boc va negocia în această săptămână cu reprezentanţii Fondului Monetar Interanţional introducerea a trei măsuri, convenite deja la vârful partidului aflat la putere: creşterea salariului lunar minim pe economie de la 600 de lei la puţin peste 700 de lei, scăderea cotei unice de impozitare de la 16% la 12% şi reducerea contribuţiilor pe salariu de la 44% la 41%.

Conform simulărilor PDL, respectivele intervenţii ar duce la o gaură în buget de 2,2 miliarde de euro, bani care ar putea fi acoperiţi prin două modalităţi. O primă soluţie presupune creşterea deficitului bugetar de la 4,4% la 4,8%. Cum această variantă are şanse minime să fie acceptată de FMI, PDL are pregătită şi alternativa de avarie: menţinerea deficitului bugetar prin tăierea respectivei sume din fondurile alocate investiţiilor. Primul semnal faţă de planul pedeliştilor a venit din partea lui Traian Băsescu, preşedintele declarând, duminică, la ProTv, că nu este de acord cu scăderea cotei unice, dar că agreează reducerea contribuţiilor pe salariu, mai notează "Gândul".

O misiune a FMI vine miercuri la Bucureşti pentru evaluarea acordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile române pentru încheierea unei noi înţelegeri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici