Hagen, şeful Vienna Insurance Group: Nu vom intra în acţionariatul PAID atât timp cât societatea se reasigură inadecvat

Companiile din România controlate de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) vor avita să intre în acţionariatul societăţii care emite asigurarea obligatorie a locuinţelor, PAID, atât timp cât reasigurarea portofoliului este inadecvată, a declarat preşedintele VIG, Peter Hagen.

303 afișări
Imaginea articolului Hagen, şeful Vienna Insurance Group: Nu vom intra în acţionariatul PAID atât timp cât societatea se reasigură inadecvat

Hagen, şeful Vienna Insurance Group: Nu vom intra în acţionariatul PAID atât timp cât societatea se reasigură inadecvat (Imagine: Shutterstock)

"Politicienii trebuie să înţeleagă că efectele unei catastrofe naturale pot fi acoperite dacă statul garantează ori piaţa internaţională de reasigurări garantează. Piaţa internaţională de reasigurări nu are nicio obligaţie să accepte un preţ stabilit politic şi acest lucru trebuie înţeles de către politicieni. Şi asta înseamnă că PAID fie are deficit fie nu se reasigură corect. Şi din acest motiv nu facem parte din PAID. Nu vrem să participăm la ceva care poate genera pierderi şi nu vrem să participăm la o organizaţie care nu este reasigurată adecvat", a afirmat Hagen într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că asigurarea pentru locuinţe împotriva riscurilor catastrofale nu este obligatorie în Austria.

"Nici în alte state europene nu există această obligativitate, pe care o întâlnim în schimb în Elveţia, în Norvegia sau Franţa, unde fiecare proprietar trebuie să aibă o poliţă împotriva riscurilor catastrofale. Acolo există şi un pool, există şi statul care garantează acest pool. Soluţia franceză s-ar putea să nu fie chiar soluţia potrivită, Norvegia s-ar putea să nu aibă soluţia potrivită, dar felul în care PAID este structurat sigur nu este soluţia potrivită", a mai spus şeful VIG.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 şi are un capital social de 19,34 milioane de lei.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Gothaer România, fiecare cu 15%. Generali România are o participaţie de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România şi UNIQA România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.

Fondul locativ naţional numără aproximativ 8,5 milioane de locuinţe.

Potrivit legislaţiei, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD - poliţa de asigurare obligatorie emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Totodată, societăţile de asigurare autorizate să preia riscuri de catastrofe naturale pot încheia - pentru aceste categorii de riscuri - asigurări facultative ale locuinţelor numai pentru partea din suma asigurată ce excede suma asigurată obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

Preţul poliţei PAD, care în prezent se ridică la 10 euro, respectiv 20 euro, în funcţie de suma asigurată (10.000 sau 20.000 de euro), este stabilit prin Ordin al preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Anul trecut, portofoliul PAID a crescut cu 120%, la peste 727.000 de contracte, iar la finele lunii aprilie societatea avea 1,16 milioane de poliţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici