Herman Van Rompuy: Zona euro va accelera plăţile pentru Mecanismul european de stabilitate

Zona euro se îndreaptă către o accelerare a plăţilor pentru viitorul său sistem de apărare împotriva crizei datoriilor, realizând două plăţi anul acesta, a declarat joi seară preşedintele UE Herman Van Rompuy.

177 afișări
Imaginea articolului Herman Van Rompuy: Zona euro va accelera plăţile pentru Mecanismul european de stabilitate

Herman Van Rompuy (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Liderii din zona euro au fost de acord să accelereze plăţile pentru constituirea capitalului Mecanismului european de stabilitate (MES), viitorul sistem de apărare a zonei euro", a declarat pentru presă Van Rompuy, care a fost ales în cadrul summitului de la Bruxelles preşedinte al reuniunilor statelor Uniunii monetare, pe lângă funcţia sa de preşedinte al UE.

"Vom lua decizia finală mâine însă va fi o accelerare. Se va putea începe prin plata a două tranşe în 2012", a insistat acesta. în timp ce iniţial erau stabilite cinci tranţe anuale.

Capitalul MES trebuie să atingă 80 de miliarde de euro pentru o capacitate de împrumut de 500 de miliarde de euro.

Accelerarea plăţilor de capital poate da "calitatea de reacţie" fondului de siguranţă al zonei euro care trebuie să intre în vigoare în această vară, a afirmat miercuri liderul Eurogrupului Jean-Claude Juncker în faţa Parlamentului European.

"Eşalonarea în cinci tranşe este astăzi o abordare prea timidă şi prea modestă", a declarat acesta "şi astfel ne pregătim să luăm hotărârea de a accelera ritmul de plată" al capitalului prin achitarea a două tranşe unice.

În semn de bună voinţă, Germania s-a declarat deja pregătită să urmeze această cale şi să transfere contribuţia sa în două tranşe şi nu în cinci.

Decizia finală va fi luată vineri dimineaţă, a declarat Van Rompuy. În schimb, niciun progres imediat nu a fost raportat cu privire la consolidarea MES şi asupra capacităţii sale totale de împrumut, un subiect politic sensibil care se confruntă în prezent cu veto-ul Berlinului.

"Vom reevalua plafonul fondului de securitate temporară (FESF) şi al MES în martie", a spus Van Rompuy indicând că decizia ar putea fi luată la nivelul ministerelor de Finanţe ale zonei euro până la sfârşitul lunii, fără a fi nevoie de convocarea unui summit la cel mai înalt nivel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici