Hidroelectrica încearcă să vândă 22 de microhidrocentrale

Hidroelectrica, aflată în insolvenţă, intenţionează să scoată la vânzare un număr de 22 de microhidrocentrale şi un teren de 3.200 metri pătraţi în Târgu-Jiu, a declarat luni agenţiei MEDIAFAX Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, administratrul judiciar al companiei.

823 afișări
Imaginea articolului Hidroelectrica încearcă să vândă 22 de microhidrocentrale

Hidroelectrica încearcă să vândă 22 de microhidrocentrale (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

"Mâine (marţi - n.r.) se va aproba vânzarea individuală a 22 de microhidrocentrale", a spus Borza.

Microhidrocentralele sunt unităţi de producţie a energiei cu o capacitate instalată de până la 10 MW şi primesc ajutor de stat sub forma certificetelor verzi pentru generarea electricităţii.

Terenul va fi scos la vânzare la preţul de pornire de aproximativ 200.000 de euro.

La sfârşitul lunii ianuarie, Hidroelectrica a scos la vânzare 14 microhidrocentrale, pe care a cerut 10,4 milioane de euro, dar din care a reuşit să vândă doar trei unităţi, pentru 2,5 milioane de euro.

Compania a mai vândut 14 microhidrocentrale în iunie 2013, pentru suma totală de 46,8 milioane lei (10,5 milioane euro).

Potrivit lui Borza, Hidroelectrica are datorii către bănci în valoare de 250 milioane de euro, în condiţiile în care luna iunie 2012, când a intrat pentru prima oară în insolvenţă, înregistra "datorii reale" de 660 milioane de euro.

Hidroelectrica şi-a propus să vândă, în perioada 2013-2014, un număr total de 88 de microhidrocentrale, reprezentând sub 1% din puterea totală instalată, deoarece acestea înregistrează în fiecare an costuri de operare şi mentenanţă semnificativ mai mari decat veniturile pe care le generează, iar compania nu are resurse pentru investiţiile necesare.

Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă la sfârşitul lunii februarie, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis recursurile formulate de mai mulţi traderi de energie cre au contestat, printre altele, decizia de închidere a procedurii insolvenţei, în iunie 2013.

Compania are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Fondul Proprietatea deţine 19,94% din acţiunile Hidroelectrica, statul controlând restul de 80,05% din capitalul Hidroelectrica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici