Hotelierii vor să înfiinţeze un serviciu privat de salvamar, iar statul să le deducă cheltuielile

Nemulţumiţi de absenţa salvamarilor pe plaje, care pune în pericol vieţile celor aproape 2 milioane de turişti prezenţi în fiecare an la mare, hotelierii de pe litoral vor să dezvolte un serviciu propriu de salvare, dar cer statului deducerea cheltuielilor cu salariile salvamarilor, potrivit FPTR.

23133 afișări
Imaginea articolului Hotelierii vor să înfiinţeze un serviciu privat de salvamar, iar statul să le deducă cheltuielile

Hotelierii vor să înfiinţeze un serviciu privat de salvamar, iar statul să le deducă cheltuielile (Imagine: Robert Ionescu/Mediafax Foto)

Hotelierii de pe litoral sunt nemulţumiţi că autorităţile locale nu au reuşit până acum să asigure prezenţa unor salvamari în staţiunile de la malul mării. Ei spun că salvamarii lipsesc de pe jumătate din plaje, iar în rest sunt asiguraţi un minim de angajaţi din fondurile asociaţiei operatorilor de plaje.

"Suntem deja la începutul lunii iulie, iar pe jumătate din plaje turiştii nu sunt supravegheaţi de nimeni", a declarat marţi într-un comunicat Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Contactaţi de MEDIAFAX, operatorii de plaje spun că vina pentru lipsa salvamarilor este a Guvernului, care a interzis în acest an printr-o hotărâre ca finanţarea serviciilor de salvare să mai fie asigurată de stat.

TITLURILE ZILEI

"Am luat la cunoştinţă despre această hotărâre a Guvernului la începutul lunii iunie. Guvernul nu mai asigură fondurile necesare pentru finanţarea posturilor de salvamari şi au delegat această sarcină autorităţilor locale, care nu au inclus în buget pentru acest an activitatea de salvamar şi nu au fonduri. Iar dacă nu sunt bani, nu sunt nici salvamari", a declarat agenţiei MEDIAFAX Vasile Drăgan, preşedintele Asociaţiei Operatorilor de Plaje din sudul litoralului.

El a afirmat că pe plajele dintre Mangalia şi Olimp lucrează acum 28 de salvamari, de peste două ori mai puţini decât necesarul de 65.

"Două milioane de romani vin anual pe litoral şi nu putem trece cu vederea faptul că viaţa lor este pusă în pericol. Nu vrem să se ia măsuri doar după ce se întâmplă o tragedie. Din păcate, în România, doar în astfel de situaţii lucrurile se pun în mişcare", a avertizat Mohammad Murad.

Din acest motiv, proprietarii de hoteluri de pe litoral solicită autorităţilor din turism rezolvarea urgentă a problemei. În caz contrar, hotelierii anunţă că sunt dispuşi să-şi angajeze proprii salvamari, dar dacă se va ajunge la această situaţie, cer ca cheltuielile pentru plata salariilor salvamarilor să fie deduse din taxele şi impozitele pe care le plătesc către stat.

Pe litoralul românesc ajung în fiecare an aproape 2 milioane de turişti, dintre care aproximativ 50.000 sunt străini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici