Hoteluri mai ieftine în Bucureşti. Primăria a anulat taxa de 3%

Taxa hotelieră de 3% din veniturile provenite din cazare a fost eliminată pentru acest an de Primăria Capitalei, care a renunţat astfel la încasări estimate la peste 2 milioane de euro pentru întregul an, dar i-a determinat pe hotelieri să reducă tarifele cu 3%.

126 afișări
Imaginea articolului Hoteluri mai ieftine în Bucureşti. Primăria a anulat taxa de 3%

Hoteluri mai ieftine în Bucureşti. Primăria a anulat taxa de 3% (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Decizia a fost transmisă turoperatorilor într-o scrisoare adresată, la sfârşitul lunii ianuarie, Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc de către Direcţia Generală de Dezvoltare şi Investiţii a Primăriei Municipiului Bucureşti.

"În cadrul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 31 mai 2010 a fost supus spre dezbatere proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele locale aplicabile pe raza Municipiului Bucureşti în 2011. La sfârşitul discuţiilor, proiectul de hotărâre a fost supus la vot în întregime şi nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat", se arată în adresa primăriei.

În această situaţie, potrivit scrisorii, în conformitate cu normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, neadoptarea hotărârii până la data de 31 mai presupune că taxa hotelieră nu se plăteşte în anul următor.

"Având în vedere cele menţionate mai sus, pentru anul 2011 nu se percepe taxa hotelieră", se mai arată în scrisoare.

Taxa percepută de primărie era de 3% din tariful de cazare.

"Taxa se aplică doar la încasările din cazare, nu şi la cele din restaurante şi din închirierea de săli pentru evenimente", a arătat Mihai Râjniţă, secretarul general al Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

Conform unor estimari ale companiei de consultanţă Fivestar Hospitality, industria hotelieră din Bucureşti a avut anul trecut afaceri de 90-100 milioane de euro. Încasările din servicii de cazare s-au situat de în intervalul 70 - 80 de milioane de euro.

Din aceste date reiese că municipalitatea a încasat anul trecut din taxa de cazare de la hoteluri peste 2 milioane de euro.

"Nu ştiu cum cheltuia primăria banii încasaţi din această taxă dar, în mod normal, aceştia ar fi trebuit investiţi în promovarea turistică", a spus Mihai Acatrinei, directorul general al hotelului Ramada-Majestic din Bucureşti.

El a adăugat că hotelul pe care îl conduce va reduce tarifele cu 3%, odată eliminată taxa de cazare.

"Eliminarea taxei va ajuta la rentanbilizarea tarifelor de cazare şi la scăderea acestora cu 3%", a afirmat Radu Enache, proprietarul lanţului hotelier Continental.

Taxa hotelieră este stabilită de consiliile locale şi este cuprinsă între 0,5% şi 5% din încasările provenite din cazare.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului intenţionează să stabilească o taxă hotelieră unică la nivel naţional, care să reprezinte 2% din valoarea netă a unei nopţi de cazare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici